Liceul cu Program Sportiv din Alba Iulia la reuniunea Erasmus+ “UNITED IN MUSIC”

Sub egida diversității prin muzică, în perioada 23-30 mai 2016 a avut loc în Franța a doua reuniune transnațională a profesorilor și elevilor participanți la proiectul Erasmus+ “UNITED IN MUSIC”, reuniune la care au participat școli partenere din Italia, Lituania, precum si Liceul cu Program Sportiv din Alba Iulia, reprezentat cu succes de grupul de elevi format din Fleșer Andreea, Sulumete Karina, Smajlovic Amela, Petric Roxana (X), Ignat Oana (IX) și Țigurean Giulia și Borla Denisa (VI), coordonat de către prof. Popa Ovidiu. Grupul a fost însoțit de către directorul unității, prof. Marcu Nicușor, coordonatorul proiectului, profesor de limba engleză, Jurca Mirela, precum si de prof. pentru învățământul primar Mărginean Angela și Mureșan Roxana, profesor de limba engleză

Cei 7 elevi talentați au susţinut un spectacol folcloric în faţa publicului francez, la finele reuniunii, aplicând şi exersând cunoştinţele acumulate, abilităţi, competenţe, prin crearea unui proiect artistic independent şi susţinerea acestuia în faţa publicului alcătuit din colegi, profesori, părinţi și comunitatea locală, fiind astfel şi un exemplu direct de „a învăţa prin a face“. Ei și colegii lor italieni, lituanieni și francezi au interpretat fiecare câte 3 cântece populare cu tematică specifică –de dor, patriotică, de dragoste, de cătănie, urmând ca fiecare să interpreteze mai apoi, ca grup, un cântec comun în limba de origine a acestuia, pentru a marca înfrățirea și prietenia dintre națiile europene. Elevii români, îmbrăcați în port popular specific zonei noastre au interpretat cu mândrie “Bade, unde-ai fost asară”, “Nu gândi bade că-mi pasă”, “Vin români la Alba iar”, exersându-și și deprinderile motrice prin coregrafia scenică aleasă. „Coborâi din deal în vale” a fost cântecul comun interpretat cu ajutorul partenerilor care s-au declarat încântați de diversitatea folclorică românească. Concertul, care a durat 2 ore, a avut un succes răsunător, datorat seriozității cu care elevii și profesorii au tratat repetițiile din zilele precedente, depășind așteptările organizatorilor și publicului.

Următoarea reuniune transnațională va avea loc în Sardinia, Italia, loc în care profesorii și elevii participanți vor acumula cunoştinţe, deprinderi şi abilităţi de utilizare şi integrare în pregătirea lor de specialitate a programelor computerizate – Sibelius și Finale (scriere de partituri muzicale), cu ajutorul cărora vor prelucra partiturile muzicale folclorice, întocmind un repertoriu divers ca stiluri si genuri muzicale, care va fi pus în scenă în cadrul unui concert final, transpus pe DVD, în Lituania, țara coordonatoare, în 2017.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *