La Ciumbrud se organizează prima ediție a Festivalului Coral „DORIN POP”


Duminică, 03 decembrie 2017, ora 16,00

Locul : Căminul Cultural Ciumbrud. Intrarea liberă!

 

Participă:
CAPPELLA TRANSYLVANICA – Academia de Muzică Gh. Dima din Cluj Napoca
CORUL DORULEȚ – Ocna Mures
CORUL ASTRA – Câmpia Turzii
CORUL SACERDOTES DOMINI al preoților din Protopopiatul Aiud 

Organizatori: Centrul Cultural Liviu Rebreanu Aiud, Primăria Municipiului Aiud, Consiliul Local Aiud

CENTENAR DORIN POP

Dirijorul Dorin Pop s-a născut în data de 06 octombrie 1917 în comuna Geomal, județul Alba. Tatăl său Iosif, a fost preot, provenind dintr-o familie de preoți iar mama sa, Melania, a fost casnică. Au avut trei copii : Dorin, Mircea și Venturia.
A fost înscris la Școala elementară din satul natal iar începând cu clasa a II-a și-a continuat studiile la Aiud, unde s-a mutat cu familia în anul 1925. 
Studiile liceale le-a urmat la Liceul Titu Maiorescu din Aiud, finalizate cu examenul de bacalaureat în anul 1936. Se înscrie la Universitatea Regele Ferdinand din Cluj, urmând cursurile Facultății de Filosofie. În anul 1937 s-a înscris și la Academia de Muzică din Cluj Napoca, secția pedagogică. În anul 1941 finalizează studiile la Conservatorul din Timișoara, unde instituția clujană s-a refugiat după dictatul de la Viena. În anul 1941 se înscrie la secția de compoziție a Academiei de Muzică și artă Dramatică din București. Între anii 1949 -1951 a frecventat cursurile clasei de compoziție a lui Sigismund Toduța în cadrul Conservatorului din Cluj.
În anul 1945, după perioada de mobilizare, devine profesor suplinitor la Liceul nr. 4 din Cluj. În anul 1950 se căsătorește cu Anastasia Crișan și vor avea doi copii: Adrian (n. 1951) și Cristina (n.1956)
În anul 1951 se transferă la Conservalorul din Cluj pe post de asistent. Din 1960 devine conferențiar suplinitor la disciplina Dirijat cor și ansamblul cor iar din anul 1961 șef de catedră . Între 1958 – 1965 a fost secretarul Consiliului Științific iar între anii 1968 -1972 a fost Decanul Facultății de Compoziție, Dirijat, Pedagogie. S-a stins din viață în 15 octombrie 1985.
Festivalul coral aiudean, un nou eveniment cultural și artistic, își propune să cinstească memoria și activitatea de excepție, să facă cunoscut lumii o personalitate complexă, precum și moștenirea artistică a omului și dirijorului Dorin Pop.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.