Jos ora de vară! Haideți să ne organizăm! Solicităm parlamentarilor să inițieze o lege care să readucă normalitatea!!!

Conform wikiopedia.org, ora de vară este ora legală adoptată de unele țări sau teritorii pe timpul unei părți a anului, cu începere la o dată din timpul primăverii și până la o dată din timpul toamnei. Ora de vară este de obicei cu o oră înaintea orei oficiale standard, care este de multe ori numită, prin contrast cu ora de vară, ora de iarnă.

Acest sistem are ca scop folosirea din plin, cât mai mult timp, a luminii Soarelui. În lunile de vară, ora este dată înainte pentru ca principalele activități umane să se desfășoare cât mai mult posibil pe lumină naturală; în acest fel se economisește energia electrică necesară iluminatului.

Introducerea orei de vară s-a născut ca o necesitate de război, în timpul primei conflagrații mondiale. Germania și Austro-Ungaria au fost primele țări care au introdus acest sistem, începând cu 30 aprilie 1916, în scopul economisirii rezervelor de cărbune necesare producției de război.

Anunțul oficial în acest sens prevedea că ziua 1 mai 1916 începe la ora 11 a zilei de treizeci aprilie iar ziua de 30 septembrie se va sfârși la o oră după miezul nopții.[2]

Puterile Antantei au adoptat această reglementare un an mai târziu, în 1917. Acest fapt a făcut ca și România să adopte pentru prima dată ora de vară în 1917.

Acum, după aproape un secol, o bună parte a populației active resimte schimbarea în mod negativ. Statisticilșe arată că în prima zi de luni, duppă schimbarea ceasului, o treime dintre angajați și o treime dintre copii care merg la școală, întârzie la prima oră. Psihologii arată că oricât de organizați am fi, trecerea la ora de vară ne afectează. ”Este important de știut că trecerea la ora de vară nu a fost stabilită dintr-o motivație legată de sănătatea fizică și psihică a oamenilor, ci din considerente strict economice, într-o perioadă în care funcționarea ceasului nostru biologic nu era cunoscută încă”, explica Alexandra Ciucu, psiholog.

Astfel, solicităm parlamentarilor de Alba să inițieze o lege care să anuleze modificarea ceasului, modificare ce îi pune la grea încercare pe dispecerii de pe aeroporturile din întreaga lume dar și pe cei din transporturile feroviare.

Domnilor Călin Potor, Alexandru Pereș, Ioan Dârzu, Clement Negruț, Teodor Atanasiu, Dan Simedru, vă rugăm sprijiniți acest demers. Înlăturați o prevedere legală gîndită în urmă cu 100 de ani.

Cei care susțin acest demers, pot să își scrie părerile lor pe pagina noastră de facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.