INITIATIVELE LOCALE PENTRU EVENIMENTE CULTURALE SI PROIECTE CETATENESTI POT FI REALIZATE CU FONDURI EUROPENE NERAMBURSABILE

Cum se pot accesa fondurile nerambursabile pentru proiecte de cultura? Cum se pot scrie cereri de finantare eligibile pentru a obtine finantare pentru organizarea unor evenimente pentru cetateni? Acestea au fost intrebarile la care s-a raspuns ieri, 14 iunie 2016, la sediul primariei sibiene, in cadrul seminarului de informare privind oportunitatile de finantare prin programele europene Europa pentru Cetateni si Europa Creativa. Peste 40 de persoane au participat la dezbaterile organizate de catre Centrul de informare Europe Direct Regiunea Centru, din cadrul ADR Centru, sustinute de reprezentantii Ministerului Culturii, cu sprijinul Primariei Municipiului Sibiu si ai Teatrului National ”Radu Stanca” Sibiu. 

  In mijlocul acestor zile in care Sibiul abunda de cultura, la cea de-a XXIII-a editie a Festivalului International de Teatru, reprezentantii autoritatilor publice locale, ONG-urilor, dar si ai unor organizatii private care activeaza in domeniul cultural, din Neamt, Targoviste, Bucuresti, Cluj, precum si din toate judetele Regiunii Centru, s-au reunit pentru a invata cum se pot scrie proiecte bune, pentru obtinerea unor finantari nerambursabile in domeniul culturii si al activitatilor pentru cetateni. Aceste ateliere sunt o continuare a evenimentelor similare organizate de Centrul Europe Direct Regiunea Centru in anii 2014 si 2015, in acest an fiind organizat un seminar dedicat exclusiv programului Europa Creativa – Cultura la Alba Iulia, in urma cu doar cateva zile. In ultimii ani a devenit tot mai necesara prezentarea concreta a modului cum se realizeaza practic proiectele ce se pot depune spre finantare, iar disponibilitatea reprezentantilor Ministerului Culturii, a fost dublata de sprijinul Primariei Municipiului Sibiu si al Teatrului National ”Radu Stanca”, pentru transferul de cunostinte si bune practici in domeniul proiectelor culturale. Temele abordate au vizat modul de alcatuire a bugetului in proiecte, cum se pot gasi parteneri de proiect, ce contine, cum se redacteaza si cum se depune o cerere de finantare. 

  Atelierele tehnice organizate de catre ADR Centru, prin Centrul Europe Direct Regiunea Centru, au fost si de aceasta data, alaturi de evenimentele prestigioase sustinute de cele mai importante companii internationale de teatru, dans si spectacole, cu manifestari pentru gusturile cele mai diverse, pe ritmuri si sonoritati provocatoare, oferite de artisti si companii de pe trei continente. Deoarece de-a lungul celor 23 de ani de existenta, Festivalul International de Teatru din Sibiu si-a facut din calitate o datorie de onoare, anul acesta a fost vizata componenta privind dezvoltarea increderii. Din acest punct de vedere si activitatea Centrului european de informare din cadrul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru vizeaza cresterea increderii publicului larg in institutiile europene, pe de o parte, dar si furnizarea unor informatii de incredere privind pregatirea si implementarea proiectelor finantate din fonduri nerambursabile. Ca atare, prin aceasta colaborare cu Primaria Municipiului Sibiu, reprezentantii ADR Centru au centralizat nu doar propunerile si intentiile de scriere de proiecte ale participantilor, dar au furnizat si detalii privind toate activitatile derulate de ADR Centru, prin care sunt atrase fonduri nerambursabile pentru dezvoltare regionala, din orice sursa de finantare disponibila. 

  Pentru cei ce doresc mai multe informatii sau sunt interesati sa depuna proiecte pe cele doua programe prezentate de catre reprezentantii Ministerului Culturii, acestia pot fi contactati, dupa cum urmeaza:

–          pentru Biroul Europa Creativa Romania – Subprogramul Cultura, domnul Sorin Enus, Tel: +4021.316.60.61, cultura@europa-creativa.eu, Bd. Unirii 22, etaj 2, camera 223, Sector 3, Bucuresti.

–          pentru Biroul Europa pentru Cetateni, doamna Oana Balutescu, Coordonator, Tel/fax: +40 213166060; +40 213166061, info@europapentrucetateni.eu, Str. Barbu Delavrancea 57, et. 1, Sector 1, 011353, Bucuresti.

Alba Iulia, 15.06.2016

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.