Icoana de Laz din Județul Alba va fi promovată printr-o expoziție la Satu Mare

Icoana de Laz, unul dintre cele mai cunoscute stiluri iconografice românești de icoană pe sticlă, va fi promovată printr-o expoziție la Satu Mare. Denumită „Icoana de Laz – Maria Poenariu și a VI-a generație”, expoziția va avea vernisajul joi, 21 februarie 2019, ora 16:00, la Galeria de Artă a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare. 

Vizitatorii vor putea vedea icoane vechi ale Poenarilor alături de icoane pe sticlă pictate de meșterul iconar Daniela Anca, precum și lucrări ale ucenicilor acesteia. În cadrul expoziției vor fi prezentate și fotografii de epocă ale Poenarilor, familie care a pus bazele „Școlii de icoane pe sticlă de la Laz”.

Expoziția de la Satu Mare este organizată de Consiliul Județean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare.

Icoana pe sticlă de Laz este specifică Zonei Văii Sebeșului, din Județul Alba, fiind atribuită Zugravilor Poenariu, zugravi de biserici ortodoxe, icoane, cruci și prapori. Prima atestare documentară a icoanei de Laz este de la 1740, ulterior acest stil iconografic fiind cunoscut sub numele „Școala de Laz”. Acest meșteșug a fost o tradiție de familie, fiind transmis din generație în generație, ca o datorie morală. Ultima descendentă a familiei, meșterul popular Maria Poenariu (1923-2015), neavând copii, a transmis meșteșugul pictării icoanelor pe sticlă ucenicei Daniela Anca, fiind cea mai fidelă dintre ucenici stilului de Laz. 

În anul 2011 aceasta a fondat Asociația „Maria Poenariu Laz”, împreună cu monahia Maria Vulcu, care la acea vreme era stareța Schitului „Sfântul Lazăr” din Alba Iulia. Asociația s-a bucurat de sprijinul Mariei Poenariu, care a fost mentorul și președintele de onoare al acesteia. 

În prezent, președintele asociației este Daniela Anca, meșter iconar și instructor al Clasei de Icoană tradițională de Laz din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.