Holzindustrie Schweighofer. Consultare publică pe teme de certificare și transparență a lanțului de aprovizionare

 • Dezbaterile cu factorii interesați pe tema certificărilor și a sistemelor de verificare a lanțului de aprovizionare sunt un motor important al acțiunii companiei pentru o industrie sustenabilă
 • Seria consultărilor publice organizate de Holzindustrie Schweighofer continuă

Marți, 25 iulie, fabricile de cherestea Holzindustrie Schweighofer (HS) din Sebeș și Reci au organizat la Brașov o consultare publică în contextul implementării planului de acțiune pentru o industrie sustenabilă a lemnului și a angajamentului la dialog și transparență.

Scopul întâlnirii la care au participat organizații neguvernamentale de mediu, asociații patronale, instituții publice, firme de exploatare, prelucrare și transport a lemnului, administratori privați de păduri, reprezentanți ai Direcțiilor Silvice și ai Camerelor de Comerț a fost consultarea părților interesate cu privire la procedurile de achiziție de masă lemnoasă, evaluarea de risc privind lemnul controlat, zonele de proveniență ale lemnului controlat și măsurile de diminuare a riscurilor.

Reprezentanții Holzindustrie Schweighofer au prezentat politica de achiziție și recepție a masei lemnoase, stadiul actual al certificării HS, certificarea lanțului de custodie, sistemul Due Diligence și sistemul Timflow de monitorizare prin GPS a transporturilor de buștean.

Politică de susținere a standardelor de certificare în industria românească de profil

Deși în prezent este dezasociată de la FSC®, cel mai cunoscut organism internațional care conferă certificate de sustenabilitate pentru sectorul silvic și industria prelucrării lemnului, Holzindustrie Schweighofer își menține în continuare angajamentele pentru certificare FSC. În acest sens, compania a plătit peste 1,25 milioane de euro, din 2012 până în prezent, sub forma bonusurilor pentru lemn certificat FSC, cu intenția asumată de a încuraja și susține proprietarii de păduri, firmele de exploatare forestieră și pe ceilalți furnizorii de masă lemnoasă din țara noastră să adere la standardele de bune practici codificate în certificarea FSC.

Beneficiile certificării sunt multiple și privesc atât deținătorii de certificate dar și comunitățile locale și mediul înconjurător, a subliniat Marius Turtică, reprezentant al Asociației pentru Certificare Forestieră: „Aderarea la o schemă de certificare este voluntară, nu este impusă de legislație și presupune anumite eforturi, însă deschiderea companiilor de exploatare, din industria de prelucrare, a proprietarilor și administratorilor de păduri este în creștere, ceea ce arată că toate aceste beneficii sunt din ce în ce mai bine înțelese.”

Tehnologie de ultimă generație pentru asigurarea unui lanț de aprovizionare transparent

În cadrul întâlnirii a fost prezentat și sistemul de monitorizare prin GPS a transporturilor de buștean, Timflow, sistem dezvoltat de Holzindustrie Schweighofer și instalat de la începutul lunii aprilie pe toate camioanele care livrează buștean fabricilor de cherestea HS. „Timflow este parte integrantă din arhitectura complexă de control a lanțului de aprovizionare pe care a dezvoltat-o Holzindustrie Schweighofer în ultimul an, cu eforturi financiare, umane și de timp, dar cu rezultate deosebit de valoroase și care se vor dovedi durabile. Împreună cu componenta sa de transparență, adică site-ul www.timflow.com care este accesibil publicului larg pentru verificarea transporturilor, tehnologia pe care se bazează Timflow permite extinderi și dezvoltări care vor impune un model de bune practici pentru companiile din industria europeană, nu doar din cea românească, iar la aceste dezvoltări lucrăm în prezent”, a arătat Adrian Dulgheru, director de achiziții masă lemnoasă Holzindustrie Schweighofer.

Consultarea publică de la Brașov se înscrie în strategia de stimulare a dezbaterilor din care să reiasă noi soluții pentru sustenabilitate crescută în industria lemnului. „Convinși de importanța dialogului constructiv și susținut cu toți factorii interesați, am demarat aceste consultări publice împreună cu alte măsuri de transparentizare a activității noastre, precum deschiderea fabricilor pentru reprezentanții mass-media. Multe elemente ale planului nostru de acțiune, inclusiv sistemul Timflow, au fost sugerate prin interacțiunea cu organizațiile non-guvernamentale, mediul universitar și ceilalți parteneri din industrie și implementarea lor cu succes reprezintă tot atâtea dovezi că ne aflăm pe calea cea bună ”, a declarat Adrian Radu, directorul fabricii Holzindustrie Schweighofer de la Reci.

###

Mai multe informații

Pădurile României sunt în creștere

În ultimi 15 ani suprafața împădurită a României a crescut cu 495.000 ha, această suprafață fiind mai mare decât aria parcurilor naționale (320.000 ha). Între anii 2000 și 2015 suprafața împădurită a țării a crescut de la 27.7% până la 29.8%1.

Noile măsuri Holzindustrie Schweighofer pentru o industrie sustenabilă a lemnului

 • Holzindustrie Schweighofer își menține angajamentele pentru certificare FSC. Compania plătește un bonus de 10 RON/m3pentru buștenii certificați FSC®

Pentru a asigura un lanț de aprovizionare durabil în România, care să îndeplinească standardele înalte ale FSC®, Holzindustrie Schweighofer plătește furnizorilor săi un bonus pentru buștenii certificați FSC®. Din 2012, Holzindustrie Schweighofer a plătit un total de 5,65 milioane RON (€1,25 milioane) pentru acest bonus FSC®.

 • Monitorizare prin GPS – transparență în lanțul de aprovizionare

Holzindustrie Schweighofer a implementat în România un sistem de monitorizare prin GPS (Timflow). Sistemul depășește cu mult toate cerințele legale. Toate camioanele care livrează buștean la fabricile de cherestea ale companiei vor fi echipate cu un dispozitiv GPS care demonstrează locul exact de încărcare a buștenilor.

 • O mai bună consultare cu părțileinteresate

Pe parcursul ultimilor doi ani, Holzindustrie Schweighofer a îmbunătățit și a intensificat dialogul cu toate părțile interesate. Compania și-a asumat un dialog deschis și transparent cu ONG-urile și societatea civilă. Avem același obiectiv, asigurarea sustenabilității în industria de prelucrare a lemnului.

 • Audit cuprinzător realizat de renumitul grup Indufor

În ianuarie 2016, Holzindustrie Schweighofer a analizat procesele sale interne în profunzime. Firma de consultanță finlandeză Indufor a examinat toate procesele, precum și lanțul de aprovizionare și toate fabricile din România. Concluzia raportului: sistemul de due diligence al Holzindustrie Schweighofer depășește cu mult reglementările în vigoare și e în perfectă conformitate cu standardele stabilite de Regulamentul EUTR.

 • Controale stricte pentru zone cu risc

Holzindustrie Schweighofer a dezvoltat un sistem pentru minimizarea riscurilor, sistem bazat pe hărți ale Asociației pentru Certificare Forestieră, care identifică zone de risc pentru tăieri ilegale. În cazul în care Holzindustrie Schweighofer cumpără lemn din aceste zone sau din depozitele situate în imediata apropiere a parcurilor naționale sau a pădurilor virgine, angajații noștri verifică documentele necesare recoltării legale a lemnului (actul de punere în valoare, amenajamentul silvic) cu atenție maximă.

 • Echipa de conformitate consolidată

Un proces riguros de due diligence necesită un număr adecvat de experți bine instruiți. Recent, Holzindustrie Schweighofer și-a dublat echipa de certificare și conformitate, ajungând la 16 experți care lucrează pentru companie.

 • Renunțarea la furnizorii care nu respectă politica de achiziții a Holzindustrie Schweighofer

În cazul în care furnizorii nu respectă politica de achiziții a companiei, aceștia sunt excluși din lanțul de aprovizionare.

 • Holzindustrie Schweighofernu acceptă lemn provenit din parcurile naționale

Holzindustrie Schweighofer a implementat în România politica „Zero transporturi din parcurile naționale”, deși legislația permite recoltarea lemnului din zonele tampon ale parcurilor naționale .

 • Training de conformitate și anti-corupție

Pentru angajați, în special pentru cei care se ocupă de achiziții, Holzindustrie Schweighofer organizează în mod regulat training-uri de conformitate și anticorupție.

 • schweighofer-initiative.org

Holzindustrie Schweighofer este angajat într-un dialog public transparent și deschis. Site-ul web www.schweighofer-initiative.org este parte a contribuției companiei la acest demers și prezintă eforturile de a îmbunătăți dialogul deschis pe teme de sustenabilitate în industria lemnului.

Despre Grupul Schweighofer

Grupul Schweighofer își are originile într-o afacere de familie austriacă, cu peste 400 de ani de experiență în industria de prelucrare a lemnului. În prezent, Grupul este activ în industria de prelucrare a lemnului din Europa, având activități și în producția de viscoză, producția de bioenergie, silvicultură și afaceri imobiliare. Divizia industrială a Grupului Schweighofer operează în România trei fabrici de cherestea și două fabrici de producție a panourilor din lemn, o fabrică de cherestea în Germania și o fabrică de viscoză în Austria. Grupul este lider în industria europeană a prelucrării lemnului, având în acest moment aproximativ 3.700 de angajați. Holzindustrie Schweighofer exportă produsele sale în peste 70 de țări din întreaga lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.