Guvernul lansează astăzi Programul Operațional Inițiativa pentru IMM-uri

Programul Operațional Inițiativa pentru IMM-uri (POIIMM)

Programul Operațional Inițiativa pentru IMM-uri 2014-2020, în valoare de 100 de milioane de euro, sprijină întreprinderile mici și mijlocii prin facilitarea accesului la credite, prin oferirea unei rate de garantare de până la 80%.

Prioritate de investiții 1.1 – Sprijinirea capacității IMM-urilor de a crește pe piețele regionale, naționale și internaționale și de a se angaja în procesele de inovare

Obiectiv Specific
Facilitarea accesului IMM-urilor la finanțare prin implementarea instrumentului de garantare neplafonată

Indicatori de rezultat și realizare:

  • Creşterea cifrei de afaceri a IMM (număr de salariaţi 0-249) – de la 608.805 milioane lei (2013), la 991.679 milioane lei (2023);
  • Număr de întreprinderi sprijinite – 2.500;
  • Investiții private combinate cu sprijinul public pentru întreprinderi – 400 milioane euro;

Acest program operațional va acoperi toate cele opt regiuni de dezvoltare din România. Acordarea de credite se va face la nivel național, fără obiective regionale.

Pentru implementarea acestui program operațional s-a stabilit ca Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) să fie Autoritate de Management, Fondul European de Investiții (FEI) să fie administrator, iar intermediarii financiari să fie băncile comerciale.

Pentru implementarea a programului, la nivelul MDRAP s-a constituit Autoritatea de Management, Comitetul de Monitorizare și Comitetul Investitorilor pentru POIIMM.

Acest program operațional va fi lansat în prima parte a anului 2017. În prezent, autoritățile române au finalizat negocierile cu FEI, pe marginea documentelor care stau la baza implementării acestui program operațional: Acordul de Finanțare, Acordul Intercreditor și Acordul de gaj. După semnarea acestor acorduri (programată pentru data de 20 octombrie 2016), urmează procesul de selecție a intermerdiarilor financiari (băncile) de către FEI (noiembrie – decembrie 2016).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.