Pentru patru zile, Alba Iulia s-a intors in antichitate! Festivalul Roman Apulum a reinviat atmosfera de acum 2000 de ani

Timp de patru zile, Cetatea Alba Iulia a fost luata cu asalt de trupe de reenactori daci si romani, dar si de mii de turisti si localnici care au ales sa isi petreaca minivacanta de 1 mai intr-o atmosfera antica. Astfel, cei care au fost in aceste zile prin cetatea medievala s-au trezit de fapt in inima provinciei romane Dacia, printre soldatii legiunilor, gladiatori, nobili romani dar si localnici daci si nimfe mitologice. Cea de a cincea editie a Festivalului Roman Apulum a ajuns, prin organizare si participare, la un nivel la care rivalizeaza cu festivalurile similare din orice colt al Europei. Numarul mare de trupe prezente, logistica utilizata dar in primul rand factorul uman implicat, a facut ca editia din acest an a festivalului sa fie una de istorie.

Si pentru ca orice lucru frumos tine trei zile (anul asta au fost de fapt patru), trebuie sa amintim doar ca tabloul nu ar fi complet daca nu am enumera numele trupelor de reenactori care au facut posibila desfasurarea festivalului. Astfel, in afara de trupele locale (Legiunea a XIII-a Gemina, Lupii Apoulonului, Ludus Apulensis și Magna Nemesis) au participat asociațiile Civilta Romana (Roma), Institutul Ars Dimicandi (Milano), Dioklecijanova legija (Split), Association For Historical Reenactment – Scythia Minor (Dobrich), Terra Dacica Aeterna (Cluj-Napoca), Geto-Dacii din Moldova (Iași), și Milites Marisensis (Târgu Mureș).

Actualul oraș Alba Iulia se ridică peste ruinele anticului Apulum, cel mai mare oraș roman din provincia Dacia și totodată centrul politic, economic, militar și cultural al acesteia. Festivalul se desfășoară anual în preajma zilei de 1 mai și adună peste 300 de reenactori – soldați și civili romani, războinici daci, gladiatori, meșteșugari sau dansatoare. Pe parcursul a patru zile, vizitatorii vor putea trăi realitățile unei lumi demult apuse, una cu demonstrații militare romane, cu războaie între daci și romani, cu lupte de gladiatori organizate în cinstea lor, cu ateliere de lucru, cu jocuri și târguri de sclavi.

Festivalul Roman Apulum este o marcă a Primăriei municipiului Alba Iulia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.