FESTIVALUL INTERNAŢIONAL DE TEATRU „POVEŞTI”, Alba Iulia 7 – 13 mai 2018, ediţia a XIII-a. Program complet

Se știe, se simte: încep „POVEȘTILE”. Adică Festivalul Internațional de Teatru „POVEȘTI” Alba Iulia, ediția a XIII-a, 7-13 mai 2018. Așa că în timp ce voi vă faceți planuri pentru săptămâna viitoare, punând degetul pe afișe, în dreptul unuia sau altuia dintre spectacolele festivalului, trupele invitate își pregătesc deja bagajele ca să vină la Alba. Să vină, să joace și să ne placă. Ce poate fi mai plăcut, în miez de primăvară?

Din toamnă, în plină primăvară! Cea de-a XIII-a ediție a festivalului „POVEȘTI” va fi, în Alba Iulia, un prilej de bucurie pentru mulți. În primul rând, festivalul s-a mutat din toamnă în primăvară, așadar toți cei cărora le părea rău că trebuie să aștepte un an de zile, din octombrie 2017 până în octombrie 2018 pentru următoarea ediție, au avut surpriza să afle că festivalul a sosit… după doar șapte luni de așteptare! Începând cu acest an, „POVEȘTILE” vor avea loc la început de lună mai, deschizând sezonul turistic în cetatea Alba Iuliei.

Un nume puternic: POVEȘTI. Adică festivalul. E al treisprezecelea an când se întâmplă, ceea ce îi conferă maturitate. Festivalul de la Alba Iulia are, în felul său, nu doar „cei șapte ani de-acasă”, ci și un început de adolescență. Este al nouălea an de când Consiliul Județean Alba, a cărui marcă înregistrată este, a stabilit logo-ul și numele evenimentului: POVEȘTI. Un nume simplu dar puternic, esențial ca emblemă a spectacolelor sale și atrăgător ca eveniment, un nume care să placă și, totodată, care să ilustreze însăși ideea de teatru. La urma urmei, „POVEȘTI” acoperă atât așteptările copiilor, cărora le este dedicată fiecare dimineață de festival, cât și gusturile celor mari, având la fel de multă deschidere către canonic, cât și pentru neconvenţional. Așadar, povești și atât, cu maximă deschidere către tot ceea ce încântă, atrage și pune pe gânduri. Va fi, pe scurt, un festival divers și complet. Divers, pentru că este mulat pe gusturile din ce în ce mai diversificate ale publicurilor din Alba Iulia, și complet, deoarece cuprinde tot ce poate fi teatru: spectacole, expoziții, lansări de cărți, conferințe și dezbateri despre teatru.

Gala UNITER, la Alba Iulia. Ediția din acest an a festivalului va fi una deosebit de importantă, întrucât va găzdui, în seara zilei de 7 mai 2018, cea de-a XXVI-a ediție a Galei UNITER, gală care premiază însuși festivalul „POVEȘTI”. Organizarea galei la Alba Iulia este, putem spune, o alegere mai mult decât inspirată, punând în valoare atât festivalul, în cadrul căruia are loc, cât și cetatea Unirii din Alba Iulia, unde se desfășoară. Mai precis, pe esplanada dintre cele două catedrale. Este un spațiu profund istoric, profund românesc, iar Gala UNITER, prin statutul său deja istoric (26 de ediții), îl valorifică prin excelență, în plin an de celebrare a 100 de ani de la nașterea României (1918 – 2018).

Spectacole și nume mari. Și în acest an, festivalul oferă diversitate, orientare spre publicul larg și spectacole puternice, cu ecouri. Iar ecourile despre care vorbim sunt, firește, în gândirea spectatorilor, care au șansa, an de an, la fiecare ediție, să intre în atmosfera unor spectacole de teatru unice ca stil, conținut și mesaj. Structura festivalului rămâne aceeași pe care o știți deja din celelalte ediții – spectacole pentru cei mici, dimineața, și spectacole pentru adulţi, seara, ceea ce confirmă tradiția și adresabilitatea largă a festivalului. Dintre titlurile pentru cei mici, majoritatea construite pe texte autohtone de notorietate națională, amintim Înșir-te mărgărite (Teatrul pentru Copii și Tineret „Ariel” din Târgu Mureș), Harap Alb (Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” din Sibiu), Păcală (Teatrul de Păpuși „Gulliver” din Galați), Pisicile aristocrate (Teatrul pentru Copii și Tineret „Arlechino” din Brașov), Ivan Turbincă (Teatrul de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca), Fata Babei și Fata Moșneagului (Teatrul de animație „Țăndărică” din București), Magazinul cu jucării (Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” din Timișoara), Povestea porcului (Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad). Dintre spectacolele pentru adulți, pomenim Regele moare (Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București), Ce zile frumoase (Universitatea de Arte din Târgu Mureș), Mă tot duc (de Oana Pellea și Mihai Gruia Sandu), Pescărușul (Teatrul Odeon), O mie de motive (Teatrul Point), N-ai tu treabă! (Teatrul ACT), Don Juan (Teatrul de Comedie), Text Shop (spectacol marca Gigi Căciuleanu), Și negru și alb și gri (Teatrul Metropolis), … Escu (Teatrul Mic), Ediție specială (spectacol marca Horațiu Mălăele). Cât despre numele mari, care vor apărea pe scene, îi menționăm pe Marcel Iureș, Florin Piersic Jr., Gigi Căciuleanu, Mariana Mihuț, Victor Rebengiuc, Adrian Titieni, Mirela Oprișor, Șerban Pavlu, Vlad Zamfirescu și mulți alții.

Și altele? Nu, evenimentele de mai jos – chiar dacă nu sunt spectacole de teatru – nu pot fi trecute în categoria „și altele”. Vor avea loc în fiecare zi și vor colora, cultural și uman, programul festivalului. Vor fi dezbateri și dialoguri (George Banu și Marina Constantinescu), expoziții foto (Mariana Mihuț, Gigi Căciuleanu), un concert jazz, o expoziție de costume, lansări de carte și ateliere de mânuire păpuși și de scenografie. Pe scurt, o ofertă culturală pentru multe gusturi. În fiecare zi, la fiecare spectacol pentru tineri și adulți publicul va primi chestionare. Cu acest prilej, rugăm spectatorii să țină cont de ele și să le completeze până la finalul spectacolului; feedback-ul lor este mai mult decât important pentru organizatori.

Ziar, cafea, stare de bine. În plus, în fiecare zi spectatorii vor răsfoi ziarul festivalului. Așa cum știți deja, festivalul are propriul său jurnal, intitulat „Poveşti”, în care veți putea găsi cronici, interviuri, articole de specialitate, articole de opinie, pamflete, caricaturi şi fotografii de festival. De asemenea, fiecare zi va începe cu celebra „Cafea cu tâlc”, în Clubul festivalului (Art Cafe), unde spectatorii și presa se vor putea întâlni cu artiștii din festival. Clubul festivalului e, totodată, spaţiul neconvenţional, „de culise” al evenimentului, în care jurnaliştii au ocazia să-i intervieveze pe artişti.

O mână de ajutor. Ca în fiecare an, există o echipă de tineri, îmbrăcați în tricourile festivalului. Ei sunt voluntarii ediției a XIII-a, studenți ai Universității „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, care și anul acesta vor da culoare și o mână de ajutor festivalului.

* * *

Festivalul Internaţional de Teatru „Poveşti” Alba Iulia este organizat de către Teatrul de Păpuşi „Prichindel” Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba, cu sprijinul UNITER și al Primăriei Municipiului Alba Iulia. Este o marcă înregistrată a Consiliului Judeţean Alba.

Info bilete:

Pentru ediţia cu numărul XIII-a Festivalului Internaţional de Teatru „Poveşti”, care se va desfăşura între 7 – 13 mai 2018, biletele s-au pus în vânzare în următoarele puncte:

– la Casa de Cultură a Studenților

– la Casa de Cultură a Sindicatelor

– online, pe www.biletmaster.ro

Spectacole pentru tineri și adulți

Preț bilet întreg: 20 lei

Preț bilet redus pentru elevi, studenți și pensionari: 15 lei

Preț bilet redus pentru grupuri mai mari de 40 persoane: 10 lei / persoană

Concert jazz: 10 lei

Spectacole pentru copii

Preț bilet întreg (copii și părinți): 5 lei

Programul complet:

10.00 ÎNȘIR’TE MĂRGĂRITE, regia Radu Olăreanu

Teatrul pentru Copii și Tineret Ariel Tg. Mureș

Spectacol de teatru pentru copii / 6+

Casa de Cultură a Studenţilor / 55 min

11.00 HARAP ALB, regia Gavriil Pinte

Teatrul pentru Copii și Tineret Gong Sibiu

Spectacol de teatru pentru copii / 6+

Casa de Cultură a Sindicatelor / 60 min

10.00 – 20.00 CĂCIULEANU – Expoziție de fotografie realizată de FNT

Expoziție foto permanentă

Curator Irina Tapalagă

Foaier Casa de Cultură a Studenților

12.00 CAFEAUA CU TÂLC

Conferinţă de presă / Art Cafe

16.00 MÂNUIM ÎMPREUNĂ

Atelier de mânuire marionete / 6-14 ani

Coordonatori: Nuți și Sorin Dorobanțu

Sala amfiteatru, Casa de Cultură a Studenţilor

16.00 IDENTITATE

Atelier de scenografie / 16-19 ani

Coordonator: Alina Herescu

Sala oglinzilor, Casa de Cultură a Studenţilor

17.00 MARIANA MIHUȚ- Expoziție de fotografie realizată de FNT

Vernisaj

Curator Irina Tapalagă

Galeriile de Artă ale Municipiului Alba Iulia / 30 min.

20.00 GALA PREMIILOR UNITER, ediția a 26-a, 2018

Esplanada Catedralei Romano-Catolice

MARȚI, 8 MAI 2018

11.00 PĂCALĂ, regia Daniel Stanciu

Teatrul de Păpuși Gulliver Galați

Spectacol de teatru pentru copii / 5+

Casa de Cultură a Studenţilor / 60 min

10.00 – 20.00 CĂCIULEANU – Expoziție de fotografie realizată de FNT

Expoziție foto permanentă

Curator Irina Tapalagă

Foaier Casa de Cultură a Studenților

11.00 CAFEAUA CU TÂLC

Conferinţă de presă / Art Cafe

12.00 GEORGE BANU în dialog cu MARINA CONSTANTINESCU despre Teatrul și ”spiritul timpului”

Lansare de carte: GEORGE BANU – Ușa o geografie intimă, Editura Nemira

Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia

Amfiteatrul 9 / 1h 30min

17.00 – 19.00 MARIANA MIHUȚ- Expoziție de fotografie realizată de FNT

Expoziție foto permanentă

Curator Irina Tapalagă

Galeriile de Artă ale Municipiului Alba Iulia

17.30 De și despre HORAȚIU MĂLĂELE. CINE-I ĂSTA?!, ediție îngrijită de Oana C. Popescu

Lansare de carte, Editura RAO

Casa de Cultură a Studenților, foaier / 30 min

18.00 EDIȚIE SPECIALĂ, spectacol marca Horațiu Mălăele – premiu de excelență în Gala UNITER

Spectacol de teatru pentru tineri şi adulţi / 12+

Casa de Cultură a Studenților /1h 30 min

12.00 – 20.00 Fascinația geniului popular românesc

Expoziție de costume realizată de UNATC I.L.Caragiale București

Curator și coordonator prof.univ.dr. Ștefania Cenean

Foaier Casa de Cultură a Sindicatelor

20.00 REGELE MOARE, regia Andrei și Andreea Grosu – nominalizări pentru actriță și actor in rol principal în Gala UNITER

Teatrul Național Ion Luca Caragiale București

Spectacol de teatru pentru tineri şi adulţi / 12+

Casa de Cultură a Sindicatelor / 1h 40min

MIERCURI, 9 MAI 2018

11.00 PISICILE NEARISTOCRATE, regia Eva Labadi

Teatrul pentru Copii Arlechino Brașov

Spectacol de teatru pentru copii / 3+

Casa de Cultură a Studenților / 50 min

10.00 – 20.00 CĂCIULEANU – Expoziție de fotografie realizată de FNT

Expoziție foto permanentă

Curator Irina Tapalagă

Foaier Casa de Cultură a Studenților

12.00 CAFEAUA CU TÂLC

Conferinţă de presă / Art Cafe

17.00 – 19.00 MARIANA MIHUȚ- Expoziție de fotografie realizată de FNT

Expoziție foto permanentă

Curator Irina Tapalagă

Galeriile de Artă ale Municipiului Alba Iulia

18.00 CE ZILE FRUMOASE, regia Radu Olăreanu – premiu special acordat UAT Tg. Mureș în Gala UNITER

Universitatea de Arte Tg. Mureș, Facultatea de Arte în Limba Română

Spectacol de teatru pentru tineri şi adulţi / 16+

Casa de Cultură a Studenţilor / 1h

19.00 Fascinația geniului popular românesc

Vernisaj expoziție de costume realizată de UNATC I.L.Caragiale București

Curator și coordonator prof.univ.dr. Ștefania Cenean

Foaier Casa de Cultură a Sindicatelor

19.30 PESCĂRUȘUL, regia Andrei și Andreea Grosu

Teatrul Odeon București

Spectacol pentru tineri şi adulţi / 12+

Casa de Cultură a Sindicatelor / 1h 45min

JOI, 10 MAI 2018

11.00 IVAN TURBINCĂ, regia Ion Iurcu

Teatrul de Păpuși Puck Cluj-Napoca

Spectacol de teatru pentru copii / 4+

Casa de Cultură a Studenților / 45 min

10.00 – 20.00 CĂCIULEANU – Expoziție de fotografie realizată de FNT

Expoziție foto permanentă

Curator Irina Tapalagă

Foaier Casa de Cultură a Studenților

12.00 CAFEAUA CU TÂLC

Conferinţă de presă / Art Cafe

12.30 Universul cehovian și materializarea lui prin costum, autoare MARIA DORE

Lansare de Carte/ 30min

Art Cafe

12.00 – 20.00 Fascinația geniului popular românesc

Expoziție permanentă de costume realizată UNATC I.L.Caragiale București

Curator și coordonator prof.univ.dr. Ștefania Cenean

Foaier Casa de Cultură a Sindicatelor

17.00 – 19.00 MARIANA MIHUȚ- Expoziție de fotografie realizată de FNT

Expoziție foto permanentă

Curator Irina Tapalagă

Galeriile de Artă ale Municipiului Alba Iulia

18.00 ȘI NEGRU ȘI ALB ȘI GRI, regia Mimi Brănescu – nominalizare pentru actriță în rol secundar în Gala UNITER

Teatrul Metropolis București

Spectacol de teatru pentru tineri şi adulţi / 16+

Casa de Cultură a Sindicatelor/ 2h

20.30 MĂ TOT DUC, spectacol realizat de Oana Pellea și Mihai Gruia Sandu

Asociația GOONG București

Spectacol de teatru pentru tineri şi adulţi /10+

Casa de Cultură a Studenților / 1h 30 min

VINERI, 11 MAI 2018

11.00 FATA BABEI ȘI FATA MOȘNEAGULUI, regia Daniel Stanciu

Teatrul de Animație ȚĂNDĂRICĂ București

Spectacol de teatru pentru copii / 3+

Casa de Cultură a Sindicatelor / 1h 10min

10.00 – 20.00 CĂCIULEANU – Expoziție de fotografie realizată de FNT

Expoziție foto permanentă

Curator Irina Tapalagă

Foaier Casa de Cultură a Studenților

12.00 CAFEAUA CU TÂLC

Conferinţă de presă / Art Cafe

12.00 – 20.00 Fascinația geniului popular românesc

Expoziție permanentă de costume realizată de UNATC I.L.Caragiale București

Curator și coordonator prof.univ.dr. Ștefania Cenean

Foaier Casa de Cultură a Sindicatelor

17.00 – 19.00 MARIANA MIHUȚ- Expoziție de fotografie realizată de FNT

Expoziție foto permanentă

Curator Irina Tapalagă

Galeriile de Artă ale Municipiului Alba Iulia

18.00 Povești citite

Prezentarea colecției de audiobook-uri ale Editurii Humanitas / 15 min

Foaier Casa de Cultură a Sindicatelor

18.30 …ESCU, regia și versiunea scenică Doru Ana

Teatrul Mic București

Spectacol pentru tineri şi adulţi / 12+

Casa de Cultură a Sindicatelor / 3h (cu pauză)

22.00 O MIE DE MOTIVE, regia Horia Suru

one-man show – Florin Piersic jr.

Teatrul Point / 18+

Casa de Cultură a Studenților/ 1h 40min

SÂMBĂTĂ, 12 MAI 2018

11.30 MAGAZINUL CU JUCĂRII, regia Toma Hogea

Teatrul pentru Copii și Tineret Merlin Timișoara

Spectacol de teatru pentru copii / 7+

Casa de Cultură a Studenților / 1h 20min

12.00 – 20.00 Fascinația geniului popular românesc

Expoziție permanentă de costume realizată de UNATC I.L.Caragiale București

Curator și coordonator prof.univ.dr. Ștefania Cenean

Foaier Casa de Cultură a Sindicatelor

13.00 MÂNUIM ÎMPREUNĂ

Prezentare atelier de mânuire marionete

Coordonatori: Nuți și Sorin Dorobanțu

Sala amfiteatru, Casa de Cultură a Studenţilor

14.00 IDENTITATE

Prezentare atelier de scenografie

Coordonator: Alina Herescu

Sala oglinzilor, Casa de Cultură a Studenţilor

17.00 – 19.00 MARIANA MIHUȚ- Expoziție de fotografie realizată de FNT

Expoziție foto permanentă

Curator Irina Tapalagă

Galeriile de Artă ale Municipiului Alba Iulia

17.00 Cartea râsului și a cercetării, autor RADU PARASCHIVESCU

Două mături stau de vorbă. Scene românești, autor RADU PARASCHIVESCU

Editura Humanitas

Dublă lansare de carte / 45 min

Art Cafe

18.00 GIGI CĂCIULEANU.OmulDans, autoare Ludmila Patlanjoglu

Editura Nemira

Lansare album / 20 min

Casa de Cultură a Studenților, foaier

18.20 CĂCIULEANU – expoziție de fotografie realizată de FNT

Vernisaj – curator Irina Tapalagă / 20 min

19.00 N-AI TU TREABĂ!, regia Alexandru Dabija – premiu pentru întreaga activitate în Gala Uniter

Teatrul Act București

Spectacol de teatru pentru tineri şi adulţi / 16+

Casa de Cultură a Studenților / 1h 20min

21.00 AFRODIZZY

Concert de jazz – LUIZA ZAN & IULIAN PAVELESCU

qb lounge / 75 min

DUMINICĂ, 13 MAI 2018

11.30 Ce frumos râd zmeii când râd!, autoare MIOARA POP

Editura Limes Cluj-Napoca

Lansare de carte / 30 min

Casa de Cultură a Studenților, foaier

12.00 POVESTEA PORCULUI, regia Cristian Mitescu

Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad – Trupa Marionete

Spectacol de teatru pentru copii / 3+

Casa de Cultură a Studenților / 50 min

10.00 – 20.00 CĂCIULEANU – Expoziție de fotografie realizată de FNT

Expoziție foto permanentă

Curator Irina Tapalagă

Foaier Casa de Cultură a Studenților

12.00 CAFEAUA CU TÂLC

Conferinţă de presă / Art Cafe

12.00 – 20.00 Fascinația geniului popular românesc

Expoziție permanentă de costume realizată de UNATC I.L.Caragiale București

Curator și coordonator prof.univ.dr. Ștefania Cenean

Foaier Casa de Cultură a Sindicatelor

18.00 TEXT SHOPLectură-spectacol de și cu GIGI CĂCIULEANU

Gigi Căciuleanu Romania Dance Company

Casa de Cultură a Studenților / 1h / 6+

17.00 – 19.00 MARIANA MIHUȚ- Expoziție de fotografie realizată de FNT

Expoziție foto permanentă

Curator Irina Tapalagă

Galeriile de Artă ale Municipiului Alba Iulia

19.30 DON JUAN, regia Andrei și Andreea Grosu – nominalizare pentru actor rol secundar în Gala Uniter

Teatrul de Comedie București

Spectacol de teatru pentru tineri şi adulţi / 12+

Casa de Cultură a Sindicatelor / 1h 20min

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.