Festivalul Filmului European ajunge la Alba Iulia în perioada 25 – 27 mai

Ajuns la ediția cu numărul 22, Festivalul Filmului European revine în 2018 într-un număr record de orașe: București și 7 orașe din țară.

Festivalul Filmului European se desfășoară în București (7 – 13 mai), Galați (11 – 13 mai), Tîrgu Mures (18 – 20 mai), Râmnicu Vâlcea (18 – 20 mai), Timișoara (24 – 27 mai), Alba Iulia (25 – 27 mai), Iași (1 – 3 iunie) și Sibiu (1 – 3 iunie).

Anul acesta, în premieră absolută, Festivalul Filmului European ajunge în trei orașe noi: Alba Iulia, Galați și Râmnicu Vâlcea.

Cu 64 de filme din 24 de ţări, Festivalul Filmului European îşi continuă misiunea asumată în ediţiile trecute, aceea de a transforma filmul european nu doar într-un motor al dezbaterilor, ci şi într-un revelator al temelor dominante pentru societatea contemporană – cele care dau “pulsul Europei”.

Ne bucurăm că, în anul Centenarului Marii Uniri, reușim să aducem Festivalul Filmului European în mai multe locuri din România decât oricând până acum.

Proiect de referință al Institutului Cultural Român, Festivalul Filmului European se desfășoară, în 2018, sub egida Anului European al Patrimoniului Cultural.

Celebrăm astfel o artă încă tânără la scara istoriei – dacă ne gândim că nu demult marcam 120 de ani de la primele proiecții ale fraților Lumière – dar definitorie pentru identitatea culturală a continentului.

Prin dimensiunea francofonă a programului, această ediție a FFE anticipează, totodată, Sezonul România Franța, program amplu aflat la orizont.

Festivalul pe care-l itinerăm în luna mai în țară e și un bun prilej să ne amintim că, grație succeselor internaționale repurtate de cineaștii români, filmul continuă să reprezinte un domeniu fanion pentru cultura română de azi.” spune Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român.

Festivalul Filmului European va debuta la Bucureşti, pe 7 mai, cu o comedie dramatică, Au revoir lĂ -haut / La revedere acolo sus (Franţa, 2017, în regia lui Albert Dupontel), un film care, în acord cu anul Centenarului, aduce pe marele ecran o poveste de acum 100 de ani.

Programul complet al proiecţiilor din cele opt oraşe este disponibil aici: http://ffe.ro/2018/programfilme/

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene și al Biroului de Informare al Parlamentului European, sub egida EUNIC România, cu sprijinul ambasadelor şi al centrelor culturale ale ţărilor europene.

Festivalul Filmului European este un proiect demarat în 1996, la inițiativa Delegației Comisiei Europene în România, pentru a sărbători Ziua Europei, 9 mai. După 2007, anul aderării României la Uniunea Europeană, Festivalul a fost preluat de Institutul Cultural Român, care continuă să îl organizeze în fiecare an.

https://www.youtube.com/watch?v=xSEbAE3i_d4

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.