Festivalul „Datină străbună pe Secaşe” a ajuns la Şpring

Consiliul Judeţean Alba, prin Centrul de Cultură „Augustin Bena”, vă invită duminică, 6 mai 2018, la cea de-a XXVI-a ediţie a Festivalului interjudeţean „Datină străbună pe Secaşe”, eveniment găzduit în acest an de comuna Şpring.

Festivalul va cuprinde un simpozion cultural aniversar, parada portului tradițional din Țara Secașelor, spectacol folcloric susținut de comunitățile locale din Cut, Ciugud, Roșia de Secaș, Berghin, Doștat, Mihalț, Daia Română, Șpring, Păuca și Miercurea Sibiului, precum și un spectacol folcloric extraordinar susținut de Ansamblul Folcloric al Județului Alba alături de Cătălin Hașa, Roxana Reche, Maria Filimon, Dorina Narița, Floricica Moga, Nicolae Plută, Nicolae Tuhuț, Leontina Fărcaș, Mariana și Adriana Anghel, Veta Biriș, Ilie și Giulia Medrea, Traian și Camelia Stoiță, Marinela Baba, Alina Secășan, Natalia-Maria Rusu, Marius Ciprian Pop. Programul artistic va fi continuat de Sorin Tănase – ,,One Man Show”, Gino și invitații din Republica Moldova (Raionul Dundușeni), dar și de un foc de artificii și foc de tabără.

Invitaţia culturală pentru sfârşitul acestei săptămâni este Festivalului interjudeţean „Datină străbună pe Secaşe”, unul dintre cele mai vechi evenimente de datini şi folclor din România. Este unul dintre proiectele prin care încercăm să păstrăm şi să promovăm zestrea de tradiţii, obiceiuri şi folclor pe care o avem în zona Secaşelor şi sperăm ca ediţia din acest an să fie pe gustul celor care iubesc valorile populare autentice ale poporului român”, a spus managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, Alexandru Pal.

Festivalului interjudeţean „Datină străbună pe Secaşe” este organizat sub deviza „Alba uneşte România”, în cadrul manifestărilor dedicate Anului Centenar, de Consiliul Judeţean Alba, prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba în parteneriat cu Consiliul Judeţean Sibiu şi Primăria comunei Şpring.

Festivalului interjudeţean „Datină străbună pe Secaşe” este unul dintre cele mai vechi festivaluri de folclor şi datini din România, iar prima ediţie a acestei manifestări cultural-artistice a avut loc în anul 1972, la Roşia de Secaş – Alba. Festivalul a fost iniţiat de profesorul Ioan Popa, din dorin­ţa de a promova zestrea culturală şi tradiţională din Ţara Secaşelor.  Din 2003, judeţul Sibiu s-a alăturat judeţului Alba, în organizarea festi­valului, aşa că, de atunci, ediţiile sunt găzduite alternativ: Păuca (2003), Alămor (2004), Miercurea Sibiului (2005), Şpring (2006), Apoldu de Jos (2007), Roşia de Secaş (2008), Alămor (2009), Cergău (2010), Păuca (2011), Roşia de Secaş (2012), Mihalţ (2013), Doştat (2014), Apoldu de Jos (2015), Ciugud (2016), Păuca (2017), Şpring (2018).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.