Expoziție urbană-„FILE DE ISTORIE – ALBA IULIA, ORAȘUL DE JOS – HOTEL APULUM”

Centenarul Marii Uniri va fi marcat și printr-o serie de expoziții care surprind într-un mod inedit file din istoria municipiului Alba Iulia. O astfel de expoziție, denumită „File de istorie – Alba Iulia, Orașul de Jos – Hotel Apulum” va fi deschisă în 30 noiembrie 2018, la ora 20,00, fiind realizată într-un spaţiu neconvenţional pe panouri de mari dimensiuni în parcarea de vis-a-vis de Casa de Cultură a Studenţilor. Expoziţia cuprinde imagini cu Alba Iulia de acum 100 de ani dar şi cu Hotelul Apulum din centrul municipiului, imobil care în 1918 a fost unul dintre locuirile de întâlnire pentru făuritorii Marii Uniri. Ulterior, în ciuda importanţei istorice pe care a avut-o, hotelul a avut o poveste tristă fiind demolat de regimul comunist pentru că nu se mai încadra în planurile de dezvoltare ale oraşului.

În anul 1887, în timpul monarhiei austro-ungare, locuitorii orașului Alba Iulia se bucurau de deschiderea unui nou stabiliment modern de cazare ridicat în zona de promenadă a „Orașului de Jos”, pe latura vestică a străzii Hunyaditér/ Piața Huniade (devenită „Mihai Viteazul” după anul 1918). Hotelul a fost edificat în stil neoclasic și a fost prevăzut cu restaurant, cafenea, un salon mare și o sală a oglinzilor destinate întrunirilor politice, culturale sau artistice. La vremea respectivă hotelul a fost botezat „Hungaria”; ulterior, după Marea Unire, numele i s-a schimbat în „Dacia”, iar din anul 1968 în „Apulum”.

Hotelul a intrat în istoria locală și națională în luna noiembrie 1918 când s-a luat hotărârea ca Alba Iulia să găzduiască lucrările premergătoare Marii Unirii și să fie orașul în care se va consfinți mărețul act. În acest sens, hotelul a găzduit din data de 29/30 noiembrie 1918 Comisia de verificare a Marii Adunări Naționale (care a validat credenționalele deputaților), Consiliul Național Român Central, dar și pe o parte dintre delegații care au avut rol hotărâtor în ședințele care s-au desfășurat la etajul hotelului în cursul zilei din 30 noiembrie.

După 1918 hotelul a găzduit adunările comitetului județean Alba și ale Partidului Național Român. Din anul 1934 hotelul a trecut în proprietatea Băncii Transilvania filiala Alba Iulia, care deținuse anterior și aripa dreaptă a hotelului. Informațiile despre activitatea hotelului în perioada următoare și până la demolarea sa, sunt lacunare; se știe că în perioada interbelică a găzduit creațiile artistice ale pictorului rus Sebastian Sapirof și, după cel de-al doilea război mondial, a fost locul preferat de pictorul și caricaturistul local Eugen Handelsmann pentru a-și expune lucrările în care surprindea Alba Iulia și pe locuitorii ei. Tot în această perioadă hotelul a fost surprins în câteva instantanee de către fotograful local Arthur Bach (1894-1979) și într-o ilustrație semnată de F. Schäser.

Clădirea a fost propusă pentru demolare spre sfârșitul anilor ʼ80, când o marte parte din „Orașul de Jos” a devenit subiectul unor mari schimbări și transformări arhitecturale. Pentru distrugerea clădirii, autoritățile au trebuit să monteze explozibili de două ori, întrucât prima încercare a eșuat din cauza rezistenței zidurile. Operațiunea de demolare s-a realizat în anul 1988, iar clădirea care a animat orașul Alba Iulia mai bine de un secol a devenit istorie. În amintirea grandiosului edificiu, pe fațada blocului modern care i-a luat locul, a fost montată o plăcuță de marmură care să spună trecătorilor că în anul de răscruce 1918 acolo s-au luat unele dintre cele mai importante decizii privitoare la istoria națională a României.

Expoziția este realizată de Consiliul Judeţean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia şi Muzeul Naţional al Unirii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.