Eu cu cine votez? Ok, nu votăm penalii. Ce facem însă cu traseiștii, incompetenții, impostorii…?

Se apropie cu pași repezi campania electorală, urmată, bineînțeles, de alegeri. Pe 11 decembrie vom merge din nou la urne, să trimitem în Parlament oameni care ar trebui să ne reprezinte, să susțină interesele județului și să fie cât de aproape se poate de problemele oamenilor. Doar că, istoria recentă ne-a arătat că în Parlament trimitem oameni interesați de problemele lor, ale prietenilor și ale partidului lor.

Gabriel Bejan a publicat astăzi pe portalul romaniacurata.ro o analiză a principalelor partide care se luptă pentru scaunele verzi din Palatul Parlamentului, analiză pe care o publicăm în întregime.

”Sunt de acord cu președintele Iohannis, atunci când spune că nu e bine să votăm candidați penali, numai că lista celor pe care nu trebuie să punem ștampila pe 11 decembrie e mult mai lungă.

Ok, știu și eu că Dragnea nu e bun, că e condamnat penal, numai că nu înțeleg de ce ar trebui votată Alina Gorghiu, un personaj care are foarte multe în comun cu Victor Ponta. Doar pentru că și-a transformat partidul în remorcă la platforma lui Dacian Cioloș, un om perfect onorabil, care însă nu candidează, deci nu va trece prin testul alegerilor, așa cum ar trebuie să facă orice viitor premier al acestei țări? Îl înțeleg pe Nicușor Dan că-și leagă viitorul politic pe termen scurt de actualul prim ministru și de câțiva din oamenii acestuia, pentru că USR intră în alegeri cu riscul real de a nu prinde Parlamentul, deci orice achiziție cu ceva imagine e binevenită. Dar PNL, partidul în care-și pune toate speranțele președintele, nu e în situația USR și ar fi trebuit să ne convingă și prin alte mijloace că ne merită votul.

De altfel, s-ar putea să ne trezim într-o capcană aici. Adică PNL ne cere voturile, neavând altceva mai bun de oferit decât imaginea lui Dacian Cioloș, dar va vrea să guverneze apoi, dacă actualul premier e desemnat să formeze Guvernul după 11 decembrie. Și nu știu câți dintre oamenii veniți de la partid pentru posturile de miniștri în viitorul cabinet vor putea fi refuzați de Cioloș, mai ales când i se vor scoate ochii cu fraze de genul: ”Noi te-am făcut prim ministru, deci faci cum spunem noi!” Știu că lucrurile arată acum ca și cum premierul și președintele ar stabili regulile în PNL, numai că politica românească ne-a dovedit de multe ori că lucrurile nu sunt niciodată clare când e vorba de împărțit ciolanul puterii. Or, s-a dovedit și până acum că Cioloș nu a controlat chiar tot ce se întâmplă în propriul cabinet, având în vedere cât de vulnerabil a fost guvernul său la ”băieții deștepți”, veniți cine știe pe ce filiere oculte și de care nu a putut să scape cu nici un chip. Apropos, ministrul Vlad Grigorescu, cel cu site-ul fantomă care a produs 200.000 de euro, e și azi în funcție, deși explicațiile sale despre sursa banilor sunt de tot râsul. Dacă Cioloș nu a putut scăpa de Grigorescu, deși și-ar fi dorit probabil acest lucru având în vedere prejudiciul de imagine, ce garanții avem că va putea să-și selecteze miniștrii și după 2016?

De partea cealaltă, Liviu Dragnea ne anunță că a pus pe listele pentru parlamentare ale PSD ”oameni tineri în proporție de 70%”. Președintele PSD ne spune că a eliminat între timp și candidații cu probleme penale, deși nu e foarte clar cum se împacă această afirmație cu faptul că el însuși este condamnat penal la doi ani de executare cu suspendare dar totuși va candida la Teleorman.

Nu știu acum nici de ce ar crede cineva că reforma în politică înseamnă musai să-i înlocuiești în Parlament pe Cătălina Ștefănescu sau Vlad Cozma cu alții ca ei care, în cel mai bun caz, vor ajunge să care servietele unor parlamentari cu vechime, ”indispensabili” țării, precum Liviu Dragnea, Victor Ponta, Ecaterina Andronescu (dosarul Microsoft, dacă ați uitat) sau Șerban Nicolae (supranumit și ”șoferul” lui Cătălin Voicu).

Dragnea și PSD stau însă bine în sondaje, deci își permit experimente chiar și în ceea ce privește numele premierului pe care-l vor propune după alegeri. Că nu degeaba se vehiculează pe piață variante ciudate, precum cea a europarlamentarului Sorin Moisă, poate poate, vor înțelege alegătorii că PSD nu mai e partidul de baroni și dinozauri din alți ani, ci unul tânăr, nou, iar Dragnea e doar un accident în fruntea acestuia.

USR nu este deocamdată în poziția de a-și propune mai mult decât să intre în Parlament și asta ar fi performanță în sine pentru un partid nou-nouț. Indiferent dacă păstrează sau nu relația cu Cioloș, formațiunea lui Nicușor Dan trebuie să-și găsească drumul propriu, să nu ajungă un satelit al PNL, pentru că nu ar avea nimic de câștigat din această asociere. Continui să cred că unele dintre lucrurile propuse în programul de guvernare al USR sunt bune și curajoase și ar fi bine ca la un moment dat să aibă posibilitatea să le pună în aplicare.

Așa cum arată lucrurile acum, lupta împotriva corupției rămâne singurul subiect de substanță în această campanie electorală. Înțeleg că pentru a-și ajuta partidul, președintele arată spre dosarele din PSD și ne spune să nu votăm candidați penali. Eu aș completa însă această listă și aș spune că nu trebuie votați nici politicienii incompetenți, traseiști, impostori, nici cei care au fost la guvernare dar nu au construit nimic, nici cei care s-au îmbogățit din afaceri cu statul, nici cei lași și așa mai departe. Și atunci să vedem ce mai rămâne, ca să știm ce votăm.

P.S. România Curată va publica și în acest an listele negre de candidați la alegerile parlamentare. Criteriile după care vor fi analizați candidații vor fi nu numai dosarele penale, ci și traseismul, nepotismul, afacerile cu statul etc.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.