După o viață de boieri, pensii de huzur. Care sunt parlamentarii care au sărit la pensiile de lux!?!?!?!

Nici nu s-a uscat bine cerneala pe legea pensiilor speciale că foştii parlamentari au şi dat fuga la Parlament pentru a-şi cere drepturile bănești prevăzute de legea votată pe sub mână. 327 de foşti deputaţi şi 125 de senatori au depus numai până la mijlocul lunii februarie cereri pentru obţinerea pensiilor special.Camera Deputaţilor şi Senatul României refuză să facă publice numele acestora, în urma unei recente solicitări a portalului de bună guvernare Romania Curată.

Potrivit Legii 357 din 2015 pentru completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul Deputaţilor şi Senatorilor, deputaţii şi senatorii care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare, conform Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, sau ale vârstei standard reduse, în conformitate cu prevederile aceleaişi legi sau ale altor legi speciale, au dreptul, la încetarea mandatului, la indemnizaţie pentru limită de vârstă, dacă nu sunt realeşi pentru un nou mandat. În privinţa numelor acestora, facem precizarea că în conformitate cu prevederile Legii nr.  544 din 2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, art. 12, lit. (d), informaţiile solicitate de dvs sunt exceptate de la liberul acces la informatiile de interes public, acestea fiind date cu caracter personal“, se arată în răspunsul Senatului, semnat de Anca Cecilia Rus, şef Birou Relaţii Publice. Un răspuns aproape tras la indigo ne-a livrat şi Camera Deputaţilor. “Numele și prenumele persoanelor menționate, care au depus cereri, fac parte din categoria datelor personale prevăzute de art. 12 lit. lit. d) din Legea nr. 544/2001.“, ne-a răspuns Florin Dumitrașcu, şef Biroul pentru informare publică şi relaţia cu societatea civilă din cadrul Camerei Deputaţilor.

”Informația solicitată este, prin esență sa, una de interes public”

Ca urmare a acestui răspuns, Romania Curată face un apel public către președinții celor două camere ale Parlamentului României pentru a desecretiza listele foştilor parlamentari beneficiari de pensii speciale. Întrebată de România Curată, avocata Ana Demşorean susține că răspunsurile trimise de Senat și Camera Deputaților forțează legea.

În opinia mea, informaţia solicitată nu se încadrează în exceptia prevăzută de lege, întrucât ea vizează senatori şi deputaţi, aleşi în funcţii de demnitate publică, ale căror venituri sunt publice. Prin urmare, consider că nu se pot prevala de excepţia invocată și atunci Senatul trebuia să ofere răspunsul complet la solicitarea Societăţii Academice din România. Informația solicitată este prin esență sa una de interes public, întrucât are în vedere numele persoanelor care îndeplinesc funcții de demnitate publică. Or, parlamentarii (deputații și senatorii, deopotrivă) au obligația declarării averilor, în conformitate cu dispozițiile legale în vigoare. Așadar, veniturile senatorilor reprezintă informații publice și este firesc să fie așa, din moment ce aceștia exercită funcții de demnitate publică, în interesul cetățenilor, sursa averilor și cuantumul acestora trebuind să fie cunoscute publicului care i-a ales. Din moment ce legea nu prevede expres că indemnizația pentru limita de vârstă ar constitui o excepție de la caracterul public al informației, considerăm neconform cu legislația răspunsul oferit de catre Senat prin Adresa nr. 286A/12.02.2016. Mai mult, dacă indemnizația primită de către senatori în timpul mandatului este publică, indemnizația pentru limita de vârstă, calculată în funcție de indemnizația brută lunară aflată în plată, nu poate fi decât publică”, ne-a detaliat avocata Ana Demşorean, de la cabinetul Demsorean & Associates Attorneys at Law.

Avocatul Eckstein-Kovacs Peter, consideră, la rândul lui, că informația este de interes public. ”Din practica judecătorească rezultă că salariile și pensiile sunt date personale, dar se referă la cuantumul acestora. Situația este însă diferită: nu suntem interesați de cuantum, ci de faptul cine a solicitat un drept de altfel prevăzut de lege. Legea nr.357/2015 acordă dreptul la pensie suplimentară, doar la cerere, ori formularea unui astfel de cereri este rodul unei decizii, care în contextul dat reprezintă interes public”, a explict Eckstein-Kovacs.

În condițiile în care reprezentanții celor două camere nu vor da curs solicitării, România Curată, prin intermediul SAR, va solicita instanțelor de judecată obligarea Parlamentului să facă publice aceste nume.

Pensii de lux

Potrivit Legii 357 din 2015 pentru completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul Deputaţilor şi Senatorilor, parlamentarii vor primi o pensie specială, calculată în funcţie de numărul de mandate încheiate. Pentru a beneficia de pensie, ei trebuie să fi încheiat cel puţin un mandat complet. Un parlamentar cu un mandat va primi o pensie de aproximativ 1.550 de lei, cel cu două mandate ar primi 3.100 de lei, iar cei cu minimum trei mandate ar câştiga, în plus, aproximativ 4.600 de lei. Numărul de mandate a fost limitat la cel mult trei. Legea pensiilor speciale ale parlamentarilor a fost adoptată în luna iunie a anului trecut, însă a fost trimisă spre reexaminare de către preşedintele Klaus Iohannis, care a promulgat-o apoi în decembrie 2015, după ce s-au operat câteva modificări. Nu beneficiază de indemnizaţia pentru limită de vârstă deputaţii şi senatorii care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea, în calitate de deputat sau senator, a unei infracţiuni de corupţie prevăzută la art. 289 – 291 din Legea Codului Penal. Comisia de Statut a introdus şi alte infrancţiuni pentru care deputaţii şi senatorii, dacă au fost condamnaţi, nu vor beneficia de pensii speciale, şi anume pentru infracţiunile prevăzute la art. 254 – 257, adică pentru ultraj, tulburarea de posesie, distrugere calificată, distrugere în culpă.

Privilegiul de a fi parlamentar și privilegiile votate

După cum se ştie a existat dintotdeauna o luptă din partea parlamentarilor pentru cât mai multe privilegii care, dacă se poate, să fie și cât mai ferite de ochii indiscreți. Un exemplu sunt sumele forfetare de cel puțin o indemnizație și jumătate lăsate la discreția parlamentarilor care le justifică în mare parte cu declarații pe propria răspundere. Că este așa ne demonstrează și răspunsul recent al Senatului României care, chestionat de România Curată privitor la numele senatorilor care au depus cerere pentru vestitele și “nesimțitele” pensii parlamentare, ne trimite explicația seacă că nu se poate furniza nici o dată pentru că e vorba despre informații personale. Titulatura folosită, cea de “pensie specială”, poate induce în eroare pentru că în realitate este vorba de o indemnizație specială acordată lor de către ei înșiși din bugetul Senatului sau al Camerei Deputaților din sume special alocate în acest scop. Practic, pentru o mai bună înțelegere, este vorba de bani pentru o bătrânețe liniștită, acordați din banul public, adică ai noștri, din taxe și impozite. Vorba ceea, solidaritate socială, solidaritate socială dar cine împarte parte-și face! Scenariul de adoptare al acestui gen de prevedere legislativă este unul consacrat și jucat pentru opinia publică, altfel unanimitatea parlamentarilor este regula care o impune. PSD-ul și aliații săi asigură majoritatea voturilor, electoratul său nu e interesat de acestă temă, PNL-ul se indignează populist și se face că nu susține proiectul, dar asigură complice cvorumul dacă e cazul și nu o atacă defel la Curtea Constituțională. După intrarea în vigoare a legii împreună se înscriu, braț la braț, pentru a beneficia de dulcii bănișori. În perioada guvernării Emil Boc, cât aceste stimulente au existat pentru aproximativ un an și jumătate (2009-iunie 2010), contestatari dintre cei mai aprigi și fățiși ai acestei crase discriminări au fost fruntașii înaintași când a venit vorba de încasarea “pensiilor” de lux. Numărul mare de parlamentari înscriși deja pe listele de doritori ai pensiei necuvenite demonstrează solidaritatea acestora indiferent de culoarea politică și de pozițiile publice exprimate anterior pe acest subiect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.