Direcționează 2% din impozitul pe venit, către SM Speromax Alba

Implicarea comunității în activitățile desfășurate de către Asociația SM Speromax Alba este esențială pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite și dezvoltarea serviciilor de care beneficiază bolnavii de scleroză multiplă din județ. Astfel, cei care doresc să vină în sprijinul demersurilor asociației pot redirecționa 2% din impozitul pe venit către SM Speromax Alba.

Contribuabilii, persoane fizice, care au obţinut venituri în mod legal din salarii, drepturi de autor sau orice alte surse, pot şi în anul 2018 să directioneze spre ONG-uri 2% din impozitul de venitul obţinut in 2017. Aceștia vor avea de completat formularul 230 (pentru veniturile obţinute din salarii) sau, după caz, formularul 200 (pentru venituri din alte surse, cum ar fi drepturi de autor, chirii, activităţi agricole etc.) şi să îl depună la administraţia financiară de care aparţine și/sau la sediul Asociației SM Speromax Alba, în Alba Iulia, strada Gladiolelor, nr. 3A.

Instrucțiuni cu privire la completarea formularelor puteți găsi pe site-ul www.smalba.ro/doneaza-2/.

Ce înseamnă, pe scurt, această direcţionare a 2% din impozitul datorat şi ce implică aceasta:

  • este vorba de o opţiune, nu de o obligaţie;
  • este vorba de 2% din impozitul din venit datorat statului, nu din întregul venit;
  • beneficiarii celor 2% sunt organizaţii non-guvernamentale, fundaţii, asociaţii, organizaţii non-profit
  • libertatea de a alege beneficiarul revine contribuabilului exclusiv, astfel că acesta poate opta pentru direcţionarea către domeniul în care îşi desfăşoară activitatea, către organizaţii locale de serviciile cărora beneficiază sau către orice altă organizaţie doreşte;
  • reprezintă un mecanism fiscal transparent şi eficace de direcţionare a banilor publici către entităţi non-profit;
  • nu este vorba de o plata suplimentară, este vorba de o direcţionare a sumelor pe care oricum contribuabilul le plăteşte la stat, având avantajul deciziei asupra beneficiarului;
  • opţiunea direcţionării este valabilă numai pentru un singur beneficiar, entitate non-profit.

De-a lungul celor 10 de activitate, SM Speromax Alba a reușit să implementeze o serie de proiecte menite să ducă la creșterea calității vieții persoanelor diagnosticate cu scleroză multiplă, din județul Alba.

Lunar, angajații și voluntarii asociației efectuează vizite la domiciliile pacienților pentru a le oferi consiliere psihologică, ședințe de kinetoterapie și terapie Bowen, absolut necesare pentru acești bolnavi, cu diferite grade de invalididate.

Pe lângă toate acestea, SM Speromax Alba a reușit să dezvolte spiritul voluntariatului în rândul tinerilor din Alba Iulia.

Doar în anul 2017, asociația aproape și-a triplat numărul voluntarilor care își dedică o parte din timpul liber pentru sprijinirea semenilor aflați în suferință.

Meritele SM Speromax Alba au fost recunoscute, de-a lungul anilor, la nivel national, prin premiile acordate pentru activitățile și proiectele derulate.

Asociația SM SPEROMAX ALBA a fost înființată la 1 Octombrie 2007 de un grup de pacienți cu Scleroză Multiplă care s-au gândit să vină în contact și cu alți pacienți din județul Alba, încercând să creeze o comunitate a celor afectați de Scleroza Multiplă.

Încă de la început activitatea asociației s-a concentrat pe vizite la domiciliu persoanelor afectate de această boală precum și stabilirea de legături cu instituțiile publice la nivel județean, factori decizionali care pot fi implicați în rezolvarea unor probleme ale persoanelor cu dizabilități.

De asemnea Asociația SM SPEROMAX ALBA s-a implicat și în activități de reprezentativitate a persoanelor cu dizabilități pentru a atrage atenția comunității locale de existența acestei boli.

Asociația SM SPEROMAX ALBA are ca scop Creșterea calității vieții în rîndul persoanelor afectate de Scleroză Multiplă și își propune să prevină discriminarea și să lupte pentru egalitatea de șanse a bolnavilor cu SM și egalitatea de tratament a acestora.

O altă linie pe care se concentrează Asociația este responsabilizarea comunității asupra atitutdinii față de pacienții SM, conștientizarea și informarea opiniei publice, autorităților publice furnizorii de servicii sociale, reprezentanţii societăţii civile despre evoluţia cazuisticii în SM şi necesarul implicării în activităţii de protecţie în domeniul SM.

Un alt obiectiv al Asociației este difuzarea de informaţii în mediile medicale, ca şi spre instituţiile publice şi autorităţi locale, cu privire la problemele şi dificultăţile cu care se confruntă bolnavii de S.M., şi necesităţile acestora, precum și informarea membrilor Asociaţiei cu privire la avantajele şi facilităţile legale de care pot beneficia, pe plan social şi / sau professional.

Asociația SM SPEROMAX ALBA își mai propune reprezentarea membrilor în raport cu autorităţile pentru a înlesni accesul la facilităţile prevăzute de lege, precum şi iniţierea unor demersuri pentru îmbunătăţirea legislaţiei privind protecţia socială şi asistenţa medical sau organizarea de activităţi informativ-educative, culturale, de divertisment etc. cu, şi în beneficiul bolnavilor de S.M.

La nivel național, Asociația SM SPEROMAX ALBA este afiliată Societății de Scleroză Multiplă din România fiind reprezentantă de aceasta la întâlnirile cu factorii decizionali în domeniul sănătății.

De asemenea Asociația SM SPEROMAX ALBA este membru fondator al Federației VOLUM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.