De 13 ani in NATO. Armata romana are peste 650 de militari in teatrele de lupta

La 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO, prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, statul depozitar al Tratatului Atlanticului de Nord. Depunerea instrumentelor de ratificare a fost urmată, la 2 aprilie 2004, de ceremonia arborării oficiale a drapelului românesc la sediul NATO.

După aderare, Armata României a parcurs un amplu proces de transformare și modernizare, iar în acest moment, România are desfășurați peste 650 de militari în cele două operații NATO din Kosovo (KFOR) și Afganistan (Resolute Support).

În ultimii ani, au fost înregistrate rezultate semnificative pe linia implementării deciziilor adoptate la Summit-ul NATO din Țara Galilor din 2014 și cel de la Varșovia din 2016, respectiv măsurile pentru implementarea Planului de Acțiune al Alianței pentru creșterea capacității operaționale (RAP), după anexarea ilegală a Crimeei de către Federația Rusă.

Au fost constituite pe teritoriul național două comandamente aliate, care desfășoară activități planificate pentru întărirea posturii de descurajare și apărare a Alianței în această regiune, respectiv Unitatea de integrare a Forțelor NATO (NFIU), care este deplin funcțională, și Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est (MND SE HQ), a cărei capacitate operațională completă va fi declarată anul acesta.

Totodată, în acest an va începe operaționalizarea Brigăzii Multinaționale (MN BDE) pe structura Brigăzii 2 Infanterie Rovine din Craiova, în contextul dezvoltării și consolidării elementelor esențiale ale prezenței aliate înaintate adaptate pe segmentul sudic al flancului estic al Alianței.

De asemenea, România participă cu un detașament de apărare antiaeriană în Polonia, format dintr-o baterie de tip OERLIKON, pentru consolidarea prezenței aliate înaintate întărite pe segmentul nordic al flancului estic.

Tot pe teritoriul național, a fost operaţionalizat anul trecut sistemului aliat de apărare anti-rachetă de la Deveselu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.