Consultanță pentru prevenirea, supravegherea și limitarea infecțiilor asociate actului medical, acordată de către DSP Alba

Conform modificărilor legislative apărute recent prin OMS 1101, intrat în vigoare în data de 10.10.2016, unitățile sanitare cu paturi, ambulatorii, centrele multifuncționale precum și unitățile medico-sociale, atât publice cât și private, au obligația de a asigura prevenirea infecțiilor asociate actului medical prin personal specializat – medic epidemiolog –, respectiv personal propriu sau, în lipsa acestuia, prin contracte de consultanță încheiate cu furnizori privați în specialitatea epidemiologie ori cu Direcțiile de Sănătate Publica (DSP) Județene.
La nivelul județului Alba, în prezent se regăsesc cinci medici epidemiologi, dintre care patru angajați ai DSP Alba, iar unul angajat al Spitalului Județean de Urgenta Alba Iulia. În consecință, toate spitalele publice cu excepția Spitalului Județean de Urgenta Alba Iulia au încheiat contracte de prestări servicii cu DSP Alba.
În privința unităților sanitare private, urmează a fi făcute verificări de către inspectorii DSP pentru a vedea dacă sunt respectate normele în vigoare, mai exact dacă este asigurat personal specializat în prevenirea, supravegherea și limitarea infecțiilor asociate actului medical prin una dintre cele trei forme prevăzute de lege.
O buna supraveghere a infecțiilor asociate actului medical este esențială, aceasta fiind metoda cea mai eficienta de a identifica riscurile și de a scădea rata infecțiilor într-o unitate sanitară.
„Infecțiile intraspitalicești sunt o problemă reală, căreia îi trebuie acordată o atenție deosebită. Ne bucuram că spitalele au înțeles acest lucru și au apelat la ajutorul nostru. Ne vom implica activ pentru a spori gradul de siguranță al pacienților și al personalului medical. Dorim ca rezultatele acestor colaborări să fie simțite în rândul populației”, a spus directorul DSP Alba, ec. Alexandru Sinea.
Totodată, reprezentanți ai DSP Alba atrag atenția cu privire la necesitatea unor raportări cât mai exacte a infecțiilor asociate actului medical, astfel încât riscurile să fie cunoscute și să se poată acționa în consecință pentru limitarea efectelor acestora. Astfel, răspunderea asupra gestionarii problematicii în acest domeniu rămâne în sarcina spitalelor, cu mențiunea ca Direcția de Sănătate Publică va coordona metodologic activitatea de prevenire, supraveghere și limitare a infecțiilor asociate actului medical și va oferi sprijin ori de câte ori va fi nevoie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.