CONSORTIUL DE INOVARE AL REGIUNII CENTRU S-A INTRUNIT PENTRU PRIMA DATA IN ACEST AN

Peste 35 de reprezentanti ai primariilor, consiliilor judetene, universitatilor, clusterelor, ONG-urilor, institutelor de cercetare, entitatilor de transfer tehnologic si firmelor din Regiunea Centru s-au intrunit miercuri 29 martie 2017 la Sibiu. A fost prima sedinta din acest an a Consortiului Regional de Inovare (CRI) ce are rolul de a contribui la dezvoltarea unei economii regionale bazate pe cunoastere prin facilitarea legaturii dintre sectorul cercetare-dezvoltare-inovare si antreprenoriat.

 ”Necesitatea constituirii unui asemenea for consultativ porneste din importanta imbunatatirii  activitatii de cercetare si de transfer a ideilor in practica. Concret, este obligatorie constientizarea distantei existente intre cercetare si antreprenoriat. De prea putine ori rezultatele cercetarii isi gasesc drum spre initiative antreprenoriale si se transforma rareori in afaceri care genereaza plus-valoare in regiune. De asemenea, pentru antreprenori, asumarea riscurilor comerciale si financiare, asociate cercetarii si inovarii este peste puterile lor, iar aceste riscuri pot fi drastic diminuate prin acces la laboratoare, facilitati de testare sau de demonstrare, care sunt deja, sau pot fi disponibile in Regiunea Centru. Prin Axa 1 a POR 2014-2020 vom finanta proiecte inovative ce sustin modernizarea comunitatii, prin idei dezvoltate de mediul academic si puse in practica de mediul de afaceri. Ne pregatim astfel pentru viitoarele prioritati ce vor fi finantate de Uniunea Europeana, incepand cu anul 2020”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

 Intalnirea de lucru a CRI Centru, ce s-a desfasurat in Sala Mare de Sedinte a Consiliului Judetean Sibiu, a avut ca punct principal de discutii, analiza si avizarea Documentului Cadru Regional (Concept Note), realizat in cursul anului 2016 si inceputul anului 2017, ce prevede directiile de dezvoltare inovative ale Regiunii Centru. CRI se intruneste in sedinta ordinara de plen de minim 2 ori pe an, avand un rol important in implementarea, monitorizarea si revizuirea Strategiei de Specializare Inteligenta a Regiunii Centru (RIS3).

 Aceasta intrunire este una dintre etapele prevazute in Programul Operational Regional 2014-2020 pentru implementarea  Axei prioritare 1 „Promovarea transferului tehnologic”, unde sunt disponibile 28,54 milioane euro fonduri nerambursabile la nivelul Regiunii Centru. Din acest buget se finanteaza proiectele ce propun crearea, modernizarea si extinderea entitatilor de inovare si transfer tehnologic (si parcuri stiintifice si tehnologice), inclusiv dotarea cu echipamente a acestora (achizitionarea de bunuri, servicii si dotari independente) si achizitionarea de servicii tehnologice specifice.

 Prima etapa prevazuta in POR 2014-2020, respectiv realizarea Documentului Cadru pentru Strategia de Cercetare si Inovare Regionala pentru Specializare Inteligenta (Concept Note-ul Regional) a fost incheiata la inceputul lunii martie 2017. De asemenea, in 27 martie 2017 s-a incheiat si cea de-a doua etapa prevazuta de ghid, respectiv depunerea scrisorilor de intentie privind proiectele si activitatile pentru care se va solicita finantare. Pe langa avizarea Concept Note-ului, in cadrul intalnirii de la Sibiu, membrii CRI au analizat cele 21 de scrisori de intentie depuse la nivelul Regiunii Centru, inainte de a fi transmise catre MDRAPFE, au mai discutat despre activitatile si experientele din cadrul proiectului Beyond EDP, precum si despre oportunitatile de finantare existente pentru finantarea proiectelor aferente specializarii inteligente. Urmeaza apoi cea de-a treia etapa, respectiv prioritizarea scrisorilor de intentie din punct de vedere al relevantei si a plierii pe cerintele Documentului Cadru mentionat mai sus, urmand ca in final, in ultima etapa, sa fie depuse cererile de finantare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.