Ziua Europei şi Ziua Independenţei României vor fi sarbatorite prin muzica de fanfara

 Muzica de fanfară va răsuna la sfârşitul acestei săptămâni în Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia, aducând, odată cu ritmurile cadenţate şi vioaie, nostalgia şi amintirea vremurilor de odinioară a promenadelor.

Astfel duminică, 7 mai 2017, albaiulienii dar şi turiştii care aleg Cealaltă Capitală pentru o excursie de week-end sunt invitaţi să se plimbe şi să simtă aerul istoriei pe ritmuri de fanfară. În Piaţa Cetăţii din Alba Iulia este programat începând cu ora 13,00 un recital extraordinar al Fanfarei „Augustin Bena” a Judeţului Alba, alături de fanfarele prietene din Petreşti şi Cugir.

Evenimentul marchează sărbătorirea Zilei Europei dar şi Zilei Independenţei României, ambele sărbătorite în data de 9 mai. Fanfara şi muzica ei specifică vor fi însă elemente de atracţie prezente în fiecare duminică de vară în Cetatea din Alba Iulia, când, la ora 13,00, Fanfara „Augustin Bena” a Judeţului Alba, dirijata de Coriolan Honcaş, va susţine, singură sau împreună cu fanfare prietene, recitaluri extraordinare pentru albaiulieni dar şi pentru turiştii români şi străini. Stagiunea de recitaluri cu muzică de fanfară este organizată de Consiliul Judeţean Alba şi Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Ziua de 9 mai are o triplă semnificaţie pentru români care sărbătoresc, alături de ceilalţi cetăţeni europeni, Ziua Europei dar şi Ziua Independenţei României precum şi sfârşitul celui de-al doilea război mondial. Ziua Uniunii Europene a fost aleasă în 9 mai pentru a marca momentul istoric din 9 mai 1950 când ministrul francez de Externe Robert Schuman propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, plan care elimina rivalităţile dintre cele două state. Pentru români 9 mai simbolizează şi proclamarea independenţei de stat a României la 9 mai 1877 dar şi victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în Al Doilea Război Mondial la 9 mai 1945.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.