Centrul de Cultură „Augustin Bena” la 10 ani de la înfiinţare

Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba aniversează în luna octombrie 10 ani de la înfiinţare, momentul fiind marcat, vineri, printr-o gală la care au fost invitaţi şi foştii directori ai centrului, foşti instructori dar şi foşti cursanţi care au reuşit să aibă rezultate deosebite în domeniile în care s-au pregătit. Evenimentul festiv a avut loc, vineri, începând cu ora 18,00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia iar cadrul galei au fost acordate şi distincţii pentru promovarea culturii în judeţul Alba. De asemenea pe scenă au evoluat în momente speciale pregătite pentru acest eveniment cursanţii claselor care funcţionează în cadrul Şcolii de Arte şi Meşteşuguri a Centrului de Cultură „Augustin Bena”.

„Este un moment aniversar în care dorim să ne aducem aminte cu emoţie de cei 10 ani de activitate, perioadă în care Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba s-a poziţionat ca o instituţie extrem de importantă în cultura judeţeană. Sunt 10 ani în care ne-am bucurat pentru modul în care cursanţii noştri au evoluat şi au reuşit să obţină premii importante, 10 ani în care am construit evenimente culturale devenite branduri în judeţ dar şi în ţară. A venit momentul în care analizăm cei 10 ani şi ne facem planurile pentru următorii 10 dar şi pentru marea provocarea culturală reprezentată de anul 2018 – Anul Centenarului Marii Uniri”, a spus prof. Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba este o instituţie publică de cultură ce funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Alba. Acesta îi asigură baza material şi resursele materiale necesare, potrivit responsabilităţilor care-i revin prin lege. Instituţia a fost înfiinţată în 2007 prin reorganizarea Şcolii Populare de Arte şi Meşteşuguri şi a Centrului de Promovare a Culturii Tradiţionale şi Creaţiei Populare Alba. Centrul de Cultura „Augustin Bena” Alba şi-a deschis oficial porţile la 1 octombrie 2007, în preajma sărbătoririi a 127 de ani de la naşterea marelui compozitor şi dirijor Augustin Bena.

Instituţia a fost înfiinţată cu scopul de a oferi produse şi servicii culturale ca elemente ale dezvoltării şi regenerării sociale a comunităţilor.

Prin activităţile desfăşurate, Centrul de Cultură „Augustin Bena” asigură conservarea, promovarea şi valorificarea culturii, formarea continuă în domeniul artelor şi meşteşugurilor tradiţionale, educaţia cultural-artistică a tinerilor şi activităţi culturale  pentru petrecerea timpului liber. Încă de la înfiinţare, activitatea instituţiei s-a dezvoltat prin înfiinţarea a două noi servicii artistice – Ansamblul Folcloric al Judeţului Alba şi Fanfara Judeţului Alba, care la foarte scurt timp au confirmat necesitatea şi importanţa existenţei acestor formaţii artistice în Judeţul Alba.

Ansamblul Folcloric al Judeţului Alba reuneşte o parte dintre cei mai valoroşi artişti instrumentişti din judeţ şi nu numai, elita tinerei generaţii de solişti vocali proveniţi din judeţul nostru şi o echipă tânără de dansatori.

Fanfara Judeţului Alba reuneşte un număr de 20 de instrumentişti profesionişti care prin ţinută, calitatea tehnică a interpretării şi diversitatea instrumentelor muzicale fac din această formaţie artistică un punct important de atracţie pentru locuitorii judeţului Alba şi pentru turiştii prezenţi pe aceste meleaguri.

În anul 2013 a fost înfiinţat Compartimentul Orchestra de Cameră a Judeţului Alba care abordează lucrări din creaţia marilor compozitori, cu preponderenţă din perioada barocului. Orchestra a susţinut până în prezent numeroase concerte în Judeţul Alba, alături de invitaţi de renume naţional şi internaţional.

De-a lungul anilor, instituţia s-a impus ca principal organizator de evenimente cultural-artistice în judeţul Alba, iar în ultimii doi ani, în vederea dezvoltării activităţii şi pregătirii proiectelor proprii pentru Centenarul Marii Uniri de la Alba Iulia din 2018, Centrul de Cultură „Augustin Bena” şi-a diversificat oferta de servicii şi produse culturale, educative şi artistice prin:

-Înfiinţarea unei edituri ştiinţifice proprii

-Înfiinţarea unei edituri muzicale

-Înfiinţarea unei Case de  Discuri în cadrul instituţiei

-Organizarea de master class-uri şi tabere de creaţie în spaţiile proprii, la Casa Artelor din Deal, clădire data în administrare instituţiei de cultură, de către Consiliul Judeţean Alba, în anul 2017

-Înfiinţarea unui Compartiment de promovare şi valorificare a produselor şi serviciilor cultural-artistice

De asemenea în planurile instituţiei de cultură au fost incluse şi deschiderea de noi clase, cum ar fi

-Pictură tradiţională pe sticlă ,,Şcoala de la Laz,,

-Artă teatrală, la Alba Iulia şi Cugir

-Dansuri de societate la Cugir

-Ţesături tradiţionale la Gârda

-Muzică religioasă la Alba Iulia

-Interpretare la tulnic, Avram Iancu şi Câmpeni,

În prezent Şcoala de Arte şi Meşteşuguri din cadrul instituţiei are 25 de specializări, respectiv 30 de clase interne şi externe în 14 localităţi din Judeţul Alba.

În anul 2017, anul împlinirii a 10 ani de la înfiinţare, Centrul de Cultură „Augustin Bena” a primit în administrare, din partea Consiliului Judeţean Alba, un sediu complet renovat, situate în Municipiul Alba Iulia, strada Mihai Viteazul nr. 2,  pentru desfăşurarea şi dezvoltarea activităţii educative şi cultural-artistice în cele mai bune condiţii.

Centrul de Cultură “Augustin Bena” Alba

Strada Mihai Viteazul nr. 2 – Alba Iulia      Telefon: 0258/ 813076

www.culturaalba.ro  e-mail: augustinbena@mail.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.