O cataramă veche de 6000 de ani va fi exponatul lunii septembrie

Marți, 5 septembrie 2017, ora 11.00, la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia va fi vernisat exponatul lunii septembrie, O cataramă neolitică realizată din scoica Spondylus gaederopus Linnaeus, 1758.

Artefactul aflat în colecția de preistorie a Muzeului Național al Unirii Alba Iulia provine din cercetarea arheologică sistematică efectuată în anul 2010 la Tărtăria-Gura Luncii, comuna Săliştea, judeţul Alba.

Catarama având o vechime de aproximativ 6000 de ani a fost confecţionată din valva superioară sau stângă a scoicii din specia Spondylus gaederopus Linnaeus, 1758. Această scoică, denumită popular midia spinoasă/cu ţepi a Europei, este o moluscă bivalvă marină ce are ca habitat Marea Mediterană. Artefactele obţinute din scoica Spondylus sp. au jucat un rol important social, simbolic şi ritualic în neolitic.

Cataramele sub formă de V, realizate din valva superioară sau stângă a scoicii şi brăţările sunt întâlnite în mormintele bărbaţilor şi erau caracteristice acestora, pe când medalioanele de tipul celui descoperit la Tărtăria au fost găsite în mormintele femeilor.

În  urma analogiilor cu piese similare putem presupune că piesa a aparținut unei  femeie care era membra unei clase sociale înalte, având – chiar – un rol de conducere al comunităţii preistorice de aici.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Alba  şi Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.