Analiză Bellanima: Bolile cronice de care suferă românii, agravate de depresie

Bucureşti, august 2017: Studii medicale desfăşurate în rândul pacienţilor cu boli cronice au arătat că depresia influenţează negativ evoluţia acestor afecţiuni. În România, printre cele mai des întâlnite boli cronice se numără bolile cardiovasculare, bolile cronice renale, diabetul şi cancerul. Din datele reunite si analizate de Centrul Medical Bellanima, Reprezentant Naţional al European Depression Association (EDA), reiese că depresia netratată este un factor major de risc pentru aceste boli cronice şi contribuie direct la deteriorarea stării de sănătate a bolnavilor.

„În februarie 2017, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că depresia a devenit prima cauză de dizabilitate la nivel mondial, precizând totodată că între depresie şi sănătatea fizică există o relaţie de influenţare reciprocă1”, a declarat Codruţ Ţonoiu, Manager general şi cofondator al Centrului Medical Bellanima. „Din aceste motive, credem că este nevoie de analize extinse, periodice, prin care să monitorizam cele mai recente studii şi recomandările autorităţilor naţionale şi internaţionale în domeniu. Prin analiza desfăşurată, ne-am propus să urmărim în ce mod intervine depresia în evoluţia unor categorii de boli cronice pentru a încuraja pacienţii să discute deschis cu medicii lor curanţi şi despre această posibilă interacţiune, dintre boala organică şi depresie, care poate duce la agravarea prognosticului.”

În România, în 2015, au fost înregistrate aproape 1 milion de cazuri de depresie2. Prevalenţa depresiei este aproape egala cu cea a cancerului3 (5% din populatie). Rapoartele Uniunii Europene4  cataloghează depresia netratată sau nediagnosticată ca factor major de risc în bolile cronice, agravând starea pacientului şi contribuind direct la creşterea ratei de mortalitate. Aceleaşi rapoarte menţionează că depresia creşte cu 50% costurile tratării unor astfel de boli.

„Pentru pacienţii care suferă de o boală cronică, este uneori dificil să discute cu medicii lor curanţi despre felul în care se simt din punct de vedere psihic sau al trăirilor emoţionale – pot simţi că le distrag acestora atenţia de la simptomele fizice pentru care s-au prezentat la medic, considerate mai importante. Cifrele ne arată însă că depresia poate deveni un factor agravant în rândul unor boli care au deja în ţara noastră o rată de mortalitate ridicată”, a declarat Roxana Stoean, medic primar psihiatru în cadrul Centrului Medical Bellanima.

Concluziile analizei Bellanima

  • Bolile cardiovasculare

oBolile cardiovasculare apar de 1,6 ori mai des în rândul persoanelor cu depresie faţă de persoanele care nu prezintă simptome depresive5.

oStudii clinice au evidenţiat că pacienţii care au suferit un infarct miocardic şi care suferă de depresie au un risc de mortalitate de 5 ori mai mare decât cei care nu sufereau de depresie6.

oConform Societatii Europene de Cardiologie7, între factorii de risc pentru bolile cardiovasculare se numără depresia, anxietatea şi sindromul stresului post traumatic.

  • Diabetul

o Pacienţii cu tulburări depresive au un risc de 65% de a dezvolta diabet zaharat. 31% dintre pacieníi cu diabet au simptome depresive , iar 11%8 dintre ei au depresie severă.

oDepresia se asociază cu neglijarea recomandărilor terapeutice specifice sau cu o aderenţă scăzută la recomandările medicale din planul de tratament (incluzând administrarea antidiabeticelor orale, modificările de dietă, monitorizarea glicemiei). Perturbările emoţionale legate de diabet pot duce la dezvoltarea depresiei9.

  • Boli  cronice renale

oDepresia este cea mai comună tulburare psihică a pacienţilor care au boli cronice renale şi poate influenţa succesul tratamentului şi ratele de mortalitate în aceste cazuri10.

oPacienţii cu insuficienţă renală care primesc tratament pentru simptomele depresive au o rată crescută de acceptare a tratamentului şi pot avea în general o evoluţie mai bună a stării lor11.

  • Cancer

oUn studiu12 făcut asupra pacientelor cu cancer la sân a aratat că, pe parcursul a 5 ani dupa diagnosticare, femeile cu depresii severe au avut o şansă de supravieţuire mult mai mică decât cele fără acest diagnostic.

oUn studiu la care au luat parte 10.000 de participanţi a aratat ca pacienţii care sufereau şi de depresie au avut un risc de deces mai mare decat al celor care nu aveau şi depresie13.

Câţi români suferă de boli cronice

oÎn 2015, peste 2 milioane de români au fost diagnosticaţi cu boli cardiovasculare14. Conform Eurostat, acestea sunt principala cauza de mortalitate în România15.

oConform Direcţiei de Sănătate Publică, în 2014, în România erau peste un milion şi jumătate de bolnavi de diabet16.

oConform Societăţii Naţionale de Nefrologie, 1,4 milioane de români au o boala cronică renală17.

oConform Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România18, aproape un milion de români suferă de cancer (5.2% din populaţie).

Despre Centrul Medical Bellanima

Din 2013, Centrul Medical Bellanima derulează acţiuni de informare şi psihoeducaţie privind depresia şi tulburările asociate. Centrul oferă tratamente psihologice şi psihiatrice personalizate, la standarde internaţionale, acoperind o sferă vastă de intervenţii terapeutice, pentru toate grupele de vârstă. Echipa Bellanima este formată din specialişti care au competenţe complementare, care abordează fiecare caz într-o manieră integrată, în funcţie de situaţia cu care se confruntă clientul, de personalitatea sa şi de contextul său de viaţă.

Centrul este reprezentant naţional al European Depression Association (Asociaţia Europeană pentru Combaterea Depresiei), alături de care se implică în programe anti-stigmatizare şi de conştientizare a acestei afecţiuni, alături de iniţiative de cercetare ştiinţifică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.