Au început înscrierile în cadrul MICESA, proiect de stimulare a Antreprenoriatului în Alba Iulia 

În cadrul proiectului ‘Măsuri Integrate de Combatere a Excluziunii Sociale în comunităţile marginalizate din Municipiul Alba Iulia – MICESA’, Fundaţia Naţională a Tinerilor Manageri – FNTM organizează o conferinţă de motivare a persoanelor interesate de începerea unui proces de educaţie antreprenorială şi de demararea unei afaceri, oferă consultanţă personalizată, acces la programe de formare ANC de Iniţiere în Competenţe antreprenoriale şi la Programe e-Learning de management şi antreprenoriat şi oferă subvenţii pentru 5 dintre cele 15 planuri de afacere selectate prin concurs la nivelul proiectului.

‘Măsuri Integrate de Combatere a Excluziunii Sociale în comunităţile marginalizate din Municipiul Alba Iulia – MICESA’ este un proiect complex ce vine în sprijinul comunităţilor marginalizate din Alba Iulia prin măsuri ce au ca scop incluziunea socială şi reducerea sărăciei.

Proiectul este derulat de Municipiul Alba Iulia în parteneriat cu DAD EXPERTISE SRL, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba, Colegiul Tehnic Dorin Pavel Alba Iulia, Fundaţia Naţională a Tinerilor Manageri – FNTM, Fundaţia PAEM Alba şi Filiala de Cruce Roşie a judeţului Alba, în perioada septembrie 2017 – septembrie 2020.

Activităţile MICESA se derulează în Alba Iulia şi vizează 600 de persoane din trei comunităţi marginalizate (non-romă):

‘Chicago’ (2 blocuri de pe strada Gladiolelor, cu 130 de apartamente)

‘Goldiş’ (trei blocuri de pe strada V. Goldiş, nr.12, 14 şi 16, cu 201 apartamente locuite)

‘Pâclişa’ (910 persoane potrivit actelor colectate de experţii proiectului, în faza de cercetare)

Serviciile furnizate de parteneri în cadrul proiectului sunt integrate şi vor avea ca scop creşterea accesului la educaţie, servicii medicale şi sociale, piaţa muncii, asistenţă juridică pentru reglementarea actelor, îmbunătăţirea condiţiilor de locuit, respectiv susţinerea antreprenoriatului.

Alături de Fundaţia PAEM ALBA şi DAD EXPERTISE SRL, FNTM acţionează în componenta de antreprenoriat, pentru dezvoltarea abilităţilor şi cunoştinţelor grupului ţintă, promovând educaţia şi iniţiativele antreprenoriale.

Componenta de antreprenoriat

FNTM organizează în perioada aprilie – mai 2018, la Alba Iulia, o conferinţă de informare şi motivare pentru 150 de persoane interesate de educaţie antreprenorială şi de demararea unei afaceri.

Conferinţa de motivare va cuprinde prezentări, poveşti de succes şi filme motivaţionale, studii de caz şi sesiuni interactive de discuţii între experţi-traineri şi participanţi, fiind abordate teme de interes cu accent pe dezvoltare locală, management si cultură antreprenorială.

De asemenea, FNTM va oferi acces la programe de formare Iniţiere în Competenţe antreprenoriale, acreditate ANC – Autoritatea Naţională pentru Calificări, pentru 40 de beneficiari selectaţi în proiect.

Vor fi organizate două programe de formare, structurate pe 5 zile fiecare, dintre care 4 zile de instruire (18 ore de teorie, 6 ore de practică) şi o zi de evaluare.

Fiecare program de formare este susţinut de câte 2 traineri care transmit cunoştinţele teoretice şi oferă sprijin cursanţilor în realizarea planurilor de afacere din componenta practică a cursurilor.

Cele 2 programe de formare ANC, se vor organiza în perioada mai – iulie 2018, la momente diferite de timp, pentru a permite grupului ţintă interesat să aleagă perioada de participare, în funcţie de disponibilitate.

Pentru aprofundarea cunoştinţelor şi iniţierea şi demararea unei afaceri, invităm persoanele care au participat la programul de formare ANC Iniţiere în Competenţe antreprenoriale dar şi alţi doritori să se înscrie la Programele e-Learning de antreprenoriat şi management realizate de FNTM, care se vor studia în perioada mai – decembrie 2018.

La alegere, beneficiarii selectaţi vor avea acces şi la unul din cele două programe e-Learning de educaţie antreprenoriala – ‘Antreprenor’ sau ‘Întreprinzator în turism’, care se studiază pe platforma online edusa.ro pe o perioadă de maxim 6 luni şi cuprind câte 6, respectiv 5 module de curs.

Programul de educatie ‘Antreprenor’ conţine cursurile:

• Firma şi mediul economic
• Antreprenoriat şi inovare
• Managementul afacerii
• Finanţele şi contabilitatea afacerii
• Marketingul afacerii
• Comunicare şi negociere
• Plan de afacere

Programul de educaţie ‘Întreprinzator în turism’ conţine cursurile:

• Management turistic
• Marketing şi promovare
• IT&C
• Management financiar
• Plan de afacere – Cerere de finanţare

Participanţii la cursurile de antreprenoriat vor primi diplome de absolvire, acreditate ANC, pentru cursul de Iniţiere în Competenţe antreprenoriale, respectiv diplome de absolvire a Programului e-Learning ales, sub egida FNTM şi a partenerilor.

De asemenea, prin proiect, partenerii noştri DAD EXPERTISE SRL (0358/401375) şi Fundaţia PAEM Alba (0358/401303) oferă acces la umătoarele cursuri de specialitate:

• măcelar
• îngrijitor bătrâni la domiciliu
• bucătar
• lucrător în comerţ
• agent de curăţenie
• agent de securitate
• tâmplar universal
• lucrător finisor pentru construcţii
• operator maşini unelte cu comandă numerică
• croitor îmbrăcăminte

Prin proiect, persoanele interesate din grupul ţintă pot participa şi la sesiuni de consultanţă sau consiliere, oferite de FNTM, Fundaţia PAEM Alba şi DAD EXPERTISE SRL, în vederea dezvoltării unei idei de afaceri, elaborării unui plan de afaceri şi a unei strategii de dezvoltare şi a iniţierii şi demarării unui business.

În urma participării la programul de formare ANC Iniţiere în Competenţe antrprenoriale şi la sesiunile de consultanţă/ consiliere, persoanele interesate se pot înscrie la concursul de planuri de afaceri, în vederea obţinerii unei finanţări de 25.000 euro pentru dezvoltarea unei activităţi independente.

FNTM, Fundaţia PAEM Alba şi DAD EXPERTISE SRL vor oferi subvenţii pentru 15 planuri de afaceri viabile selectate prin concurs la nivelul proiectului şi vor monitoriza demararea şi buna derulare a acestor start-up-uri.

Concursul se va desfăşura în perioada noiembrie 2018 – februarie 2020, în baza unei metodologii de participare şi selecţie anunţată ulterior.

Astfel se vor înfiinţa 15 structuri economice, ai căror beneficiari vor fi persoane aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială din comunităţile amintite mai sus.

Înscrieri în componenta de Antreprenoriat

Persoanele interesate de participarea la componenta de antreprenoriat a proiectului (conferinţă de motivare antreprenorială, cursuri ANC de Iniţiere în Competenţe antreprenoriale, Programe de educaţie e-Learning, sesiuni de consultanţă/consiliere şi concurs planuri de afaceri din cadrul proiectului) vor contacta consultantul antreprenorial FNTM din Alba-Iulia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.