Atelierele Museikon s-au încheiat. Peste 500 de persoane i-au vizitat pe iconari. Galerie Foto

Nu mai puțin de 500 de persoane, elevi, studenți, teologi, clerici sau simpli cetățeni au trecut pragul Museikonului în săptămâna care s-a încheiat, dornici să vadă cum se pictează o icoană.

Timp de o săptămână,  Museikon, muzeul icoanei, a fost gazda primei ediții a unui workshop care a adus împreună 12 iconari din Alba Iulia și din țară. Evenimentul este o premieră pentru atât Alba Iulia cât și pentru județ, iar locația aleasă este locul perfect pentru cei pasionați de această ramură a artei.

La inițiativa Anei Jilinschi, care este și participantă la workshop, de a se realiza la Alba Iulia un atelier deschis de icoană, Muzeul Național al Unirii prin coordonarea Anei Dumitran, a organizat prima ediție a Atelierelor Museikon între 23 și 28 octombrie 2017.

Evenimentul, a avut ca tema în acest an pe Sfântul Simion Ştefan, iar alegerea aceasta a fost o provocare pentru iconari, în condiţiile în care reprezentările iconografice ale sale sunt reduse ca număr. Vernisajul expoziției, la care a participat un public numeros, poate fi considerat un început de drum în iconografia românească. Și asta pentru că, tema aleasă, Sfântul Ierarh Simion Ştefan, i-a provocat pe iconari să compună momente din viața Sa după puținele însemnări rămase din acele vremuri.

Sfântul Simion Ștefan s-a născut în Alba Iulia și a fiind ales, în 1643, „arhiepiscop și mitropolit scaunului Bălgradului și a Vadului și a Maramurășului și a toată țara Ardealului. El a tradus și tipărit ”Noul Testament de la Bălgrad” în anul 1648.

Totul s-a desfăşurat ca un omagiu adus acestui an, pe care Biserica Ortodoxă Română l-a declarat ca An omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti.

  Ierom.Pantelimon Șușnea, ierom.Siluan Timbuș, pr.Nicolae Bălan, prof.Marcel Muntean, Teona Antonescu, Daniela Burnete, Ana Jilinschi, Claudiu Mihăilă, Andrei Nuțu, Florin Nicolae Poenariu, Cristina Răileanu, Adrian Sicoe, sunt iconarii invitaţi de organizatori,  nume cunoscute în mediul acesta dar şi studenţi, cu toţii iubitori ai sfintelor icoane.

Atelierele Museikon, a fost locul unde, toţi cei interesaţi au putut să vadă cum se creează o icoană, de la transpunerea imaginii pe blatul de lemn tratat, până la aşezarea foiţei de aur şi finalizarea picturii. Mai mult, în cadrul atelierelor Museikon, a avut loc şi o demonstraţie de realizare a unei picturi în tehnica Frescă, tehnică utilizată în pictarea bisericilor ortodoxe.

Fiecare seară a fost încheiată cu o conferinţă pe diverse teme legate de icoane, susţinute de către cei prezenţi.

Atelierele Museikon s-au încheiat sâmbătă, 28 octombrie, la orele 12.00, cu vernisajul expoziţiei de icoane, expoziţie care va rămâne deschisă pentru publicul larg până în data de 5 noiembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.