”Atelierele Museikon” primul workshop de icoană din Alba Iulia. 12 iconari vor dezvălui tainele meseriei lor

În perioada 23-28 octombrie 2017 se va desfășura prima ediție a Atelierelor Museikon, un eveniment cultural-artistic adresat publicului interesat de arta religioasă, dar și celui care și-ar dori să afle – chiar și numai din pură curiozitate – cum se pictează o icoană, care sunt provocările pe care le întâmpină iconarul astăzi, cum trebuie să privim o icoană și cum ne privesc icoanele pe noi. Dialogul cu pictorii va putea avea loc zilnic între orele 9-13 și 15-19, de luni până vineri, iar sâmbătă, 28 octombrie, între orele 9 și 17.

Existența icoanelor a fost întotdeauna o provocare pentru societatea creștină și pentru societatea umană în ansamblu, căci ceea ce creștinii numesc idoli sunt tot un soi de imagini sacre, nevoia credinței de a vedea fiind în general mai mare decât aceea de a auzi. În cea mai mare parte din istoria omenirii, de fapt până în timpul Renașterii, arta – și cu deosebire pictura – a fost o formă de manifestare religioasă, nu un meșteșug practicat pentru a înfrumuseța existența cotidiană. Această latură profund spirituală s-a pierdut, ceea ce nu înseamnă că omul este astăzi mai puțin consumator de imagine sau mai puțin dispus să acorde unor imagini valori transcendentale, lăsându-se ghidat de ele până la dependență. Dar într-o lume atât de asaltată de imagini, prin intermediul mass-media, a cinematografiei, fotografiei și industriei publicitare, care ne mai sunt icoanele și care idolii? Cum putem evita pericolul banalizării icoanei atunci când o găsim de cumpărat ca suvenir, când o vedem traficată ca obiect de desfătare estetică ori, mai grav, transformată într-o sursă de câștig? Întrebările devin și mai grele dacă pornim de la realitatea că astăzi, cel puțin în România, în fiecare casă există cel puțin un obiect considerat icoană, dar – zoriți de iureșul vieții – câți dintre noi mai zăbovim zilnic în fața ei pentru a spune o rugăciune, pentru a ne închina sau a o săruta? Într-o astfel de realitate, mai avem oare nevoie de icoane?

Încă din faza de proiect, Museikon și-a asumat sarcina de a oferi cadrul pentru dezbaterea unor astfel de probleme. Ca muzeu participativ, care nu se rezumă la a restitui istoria icoanei, ci se simte responsabil și pentru viitorul său, Museikon încearcă să îi aducă alături pe cei care știu ce este icoana și pe cei care nu mai știu, pentru a afla unii de la alții că societatea contemporană trăiește prin și pentru icoană tot atât de mult cum s-a trăit și în veacurile trecute. Doar că acum modalitățile de informare fiind mult mai numeroase, riscul de a confunda icoana cu rivalele sale, idolul sau pseudo-icoana, este mult mai mare. Pentru a evita măcar în parte acest risc, doritorii de răspunsuri vor putea dialoga cu câțiva dintre cei îndreptățiți să le ofere: preoți iconari asemenea marilor maeștrii ai icoanei bizantine, dar și pictori care și-au găsit sau care se mai află încă în căutarea adevăratelor modele. Contactul direct cu acești iconografi, cu diversele stadii ale muncii lor, va face mai ușor inteligibilă lumea ilustrată în icoană, o lume cu reguli proprii de ordonare, care nu e nici simplistă, nici naivă, nici lipsită de realism, dar nici nu poate îmbrăca frumusețea lumii noastre pur și simplu pentru că nu aparține acestei lumi. Mai mult, cei care vor veni în atelier pentru a căuta răspunsuri, vor avea ocazia să vadă cum se naște chipul unui sfânt. Dedicată mitropolitului Simion Ștefan, canonizat în anul 2011, sfântul transilvănean din secolul al XVII-lea căruia îi datorăm prima traducere integrală a Noului Testament în românește, ediția din acest an a Atelierelor Museikon va insista pe găsirea unor atribute care să îi facă ușor de recunoscut calitatea de protector al Ardealului.

Din invitația de a cunoaște mai îndeaproape icoana nu poate lipsi prezentarea pictorilor participanți: ieromonahii Pantelimon Șușnea și Siluan Timbuș, preotul Nicolae Bălan, profesorul univ. dr. Marcel Muntean, restauratoarea Daniela Burnete și pictorii Teona Antonescu, Ana Jilinschi, Claudiu Mihăilă, Andrei Nuțu, Florin Poenariu, Cristina Răileanu și Adrian Sicoe. Autori a numeroase lucrări, unele dintre ele realizate pentru credincioși din afara României, laureați ai unor premii prestigioase sau aflați la începutul studiilor universitare, cei 12 iconari – asemeni celor 12 apostoli – vin din medii diferite, au concepții și experiențe de viață diferite, dar cu toții sunt acel fel de „vase alese” cu ajutorul cărora putem vedea ceea ce nu mai avem timp să stăm să auzim: temeiul credinței și însăși justificarea viețuirii noastre, pe Dumnezeu cel pe care nu încetăm să-l îndepărtăm și care nu încetează să ne iubească.

Prezența lor la Alba Iulia nu se va limita doar la realizarea unor icoane, în diverse tehnici, ci va include și conferințe, care se vor desfășura tot în atelier, începând cu ora 17, de luni până vineri. Pentru toate aceste experiențe publicul este invitat la clădirea Museikon, str. Unirii, nr. 3, între 23 și 28 octombrie 2017.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.