Astăzi aflăm dacă ”VA FI SAU NU CEAUȘILĂ HITLERUȚ PUS LA PUNCT?”

”Implică-te, acționează, participă!”  E echipă de tineri ne propune o piesă de teatru interactiv, marți, 25 septembrie 2018, la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia, începand cu ora 18.00. Pentru celebrarea a 10 ani de parteneriat bilateral romano-german, a parteneriatului de colaborare semnat intre cele doua Centre Europe Direct din Regiunea Centru si Landul Brandenburg, dar si a celor 20 de ani de activitate a ADR Centru in procesul de dezvoltare regionala, invitam cetatenii din Alba Iulia la o piesa de teatru forum ce subliniaza importanta implicarii si a actiunii civice pentru a sustine imbunatatirea vietii fiecaruia. Accesul este gratuit.

In contextul in care din ce in ce mai multi oameni sunt convinsi ca Europa trebuie reconfigurata pentru a putea fi puternica, Centrul Europe Direct Regiunea Centru din cadrul ADR Centru, alaturi de Asociatia Forum Apulum, va propun, prin piesa de teatru pe care o sustin, un subiect ce are in centrul atentiei implicarea cetatenilor ca motor si resursa, vitale, pentru dezvoltarea comunitatii. Avand in vedere tendintele de izolare, populism si ideologiile anti-europene ce sunt din ce in ce mai vizibile pe scena politicii europene, a devenit o problema existentiala daca si in ce fel Europa se va putea impune cu valorile sale comune, cu societatea si principiile sale. A participa la vot, fie la alegerile europarlamentare, fie la alegerile locale sau generale este necesar. A avea o reactie, a implica tinerii cu drept de vot sau care vor avea drept de vot pentru a le trezi sentimentul de responsabilitate pe care il avem ca cetateni, a ne manifesta opiniile si optiunile la vot, sunt instrumente pe care cetatenii le pot utiliza cu scopul a obtine ceea ce este important pentru comunitate.

”La ora actuala ne confruntam cu numeroase provocari in Europa: infrastructura digitala, protectia datelor si drepturile civice, migratie, stabilitatea monedei Euro, securitate si aparare. Toate aceste obiective fac necesara o cooperare stransa intre statele membre. Dar asta nu este suficient pentru o consolidare cu adevarat durabila a Europei. In mod normal, solidaritatea se naste in comunitati cu o identitate dezvoltata. Daca dorim ca Europa sa nu fie perceputa de cetatenii sai doar ca o institutie economica si financiar-politica, ci ca o comunitate cu valori comune, atunci trebuie sa cream si conditii pentru o solidaritate europeana din care se poate naste o identitate comuna. In cei peste 20 de ani de activitate pe care am derulat-o prin sustinerea investitilor pentru dezvoltarea celor sase judete din Regiunea Centru, putem spune ca unul dintre rolurile cele mai importante care l-au putut folosi cetatenii, a fost implicarea si participarea la activitatile civice, actionarea intr-un fel sau altul, in directia in care  si-au dorit sa mearga societatea. Iar acum, prin aceasta piesa si activitatile pe care le propunem, asta urmarim, implicarea cetatenilor si a tinerilor nostri, pornind de la cultura la viata sociala” a declarat Simion Cretu, director general ADR Centru.

 

Teatrul forum care va fi pus in scena in 25 septembrie 2018, este un tip de teatru interactiv si dinamic cu audienta, unde, prin reluarea piesei dupa indicatiile publicului, se rejoaca piesa si se rescrie finalul. In piesa pusa in scena actiunea se desfasoara intr-o scoala unde au fost alegeri in urma carora a fost numit director al scolii domnul Ceausila Hitlerut. Obiectivul piesei e de a mobiliza si motiva participantii sa participe la vot, sa se implice in diverse activitati pentru a isi schimba si imbunatati parcursul si rezultatele pe care le doresc in viata. Glumind serios, incercam sa atragem atentia ca simtul civic si participarea la vot, implicarea tinerilor reprezinta aspecte care nu se mai predau, nu se invata, nu se mai mostenesc si, pe cale de consecinta, lipsesc societatii noastre. Mesajul subliniat este ca absenta la vot a fost si va fi mereu tratata dupa sintagma ”nu votezi-nu contezi” si ca, desi nu in toate cazurile se vad imediat efectele exprimarii propriei opinii, pe termen lung acest gest are efect, fie in sfera personala, fie in cea sociala. Daca cineva doreste sa schimbe ceva, atunci asta va trebui sa faca: ”Implica-te, actioneaza, participa!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.