Apex locatorul – aparatul stomatologic pe care toți pacienții medicilor dentiști îl cunosc, deși nu știu acest lucru

Probabil că nu există persoană care să nu fi mers măcar o dată la stomatolog pentru „scoaterea nervului” de la un dinte. Deși, dacă facem referire la ea în termeni populari, pare să fie vorba despre o procedură lipsită de prea mare importanță, medicii dentiști știu cât de serioase pot fi problemele pe care le poate cauza, în special dacă nu este efectuată în mod corespunzător.

Dar, ca să înțelegem mai bine despre ce este vorba, iată ce trebuie să știi despre „scoaterea nervului”:

Nervul este localizat în pulpa dentară, la nivelul canalelor radiculare ale unui dinte.

Pulpa dentară constă în ţesut conjunctiv ce conţine vase de sânge şi fibre nervoase.

Deseori se întâmplă ca pulpa dentară să se infecteze sau inflameze (moment în care apar și acele dureri supărătoare de dinți).

Infecțiile conduc la formarea unor bacterii ce pot ajunge la vârful rădăcinii (în termeni de specialitate, în spațiul periapical) unde pot provoca abcese.

De ce se inflamează sau infectează pulpa dentară?

fisura dintelui

carie profundă

un traumatism dentar (spre exemplu, o lovitură recentă la care a fost supus dintele)

plombe anterioare necorespunzătoare

Cum se tratează o astfel de problemă?

Problemele privind inflamarea sau infectarea unui nerv de la un dinte se numără printre cele mai comune motive pentru care oamenii apelează la medicul dentist.

De aceea, probabil mulți dintre voi vă regăsiți într-o astfel de situație. Cu siguranță ați auzit, de asemenea, și de tratamentul endodontic – adică de acel tip de tratament necesar pentru tratarea unui dinte cu nervul afectat.

În termeni de specialitate, edodonția se ocupă cu diagnosticarea și tratamentul patologiei pulpare. În termeni populari, acest lucru înseamnă că endodonția este ramura medicinei dentare care se ocupă cu tratamentul afecțiunilor din interiorul dintelui.

Stomatologii susțin că acest tip de probleme reprezintă principala cauză a pierderii dinților, așadar acea „scoatere a nervului” urmată de tratarea corespunzătoare a canalului radicular și închiderea acestuia este foarte importantă pentru a ne menține sănătatea danturii.

Ce este un apex locator și ce rol joacă el într-o astfel de procedură?

Așadar, tratamentul endodontic constă în înlăturarea pulpei dentare din canal și tratarea ulterioară a acestuia.

Ei bine, cu siguranță oricine a fost supus unui astfel de tratament își amintește că medicul dentist a folosit un aparat cu ajutorul căruia determina lungimea canalului radicular și, în funcție de rezultatul obținut, știa cum anume să dezinfecteze și să închidă canalul.

Respectivul aparat este un apex locator și reprezintă cea mai bună modalitate de a obține informații privind lungimea unui canal radicular.

De ce este importantă lungimea canalului radicular în tratamentul endodontic?

În cazul în care, din diferite motive – lipsa unui apex locator sau orice altă cauză – stomatologul nu determină corect întreaga lungime a canalului radicular și închiderea acestuia nu se face până în vârful rădăcinii, pacientul riscă să aibă și alte probleme cu acel dinte și chiar să îl piardă, fiind nevoit apoi să apeleze la un implant dentar.

De unde pot achiziționa medicii dentiști apex locatoare la prețuri convenabile?

La fel ca orice alt aparat dedicat medicinei dentare, apex locatorul poate fi achiziționat de la furnizorii de produse stomatologice.

Dentex, spre exemplu, este unul dintre cei mai mari astfel de furnizori din România, iar produsele pe care le oferă au prețuri competitive.

Mai mult decât atât, apex locatorul poate fi comandat inclusiv online, de pe www.dentex.ro, unde medicii pot găsi o mulțime de alte aparate și instrumente stomatologice necesare dotării oricărui cabinet dentar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.