Analiză regională pentru impulsionarea pregătirii de proiecte REGIO 2014-2020

Azi, la sediul ADR Centru din Alba Iulia a avut loc o reuniune de lucru între reprezentanții Autorității de Management a Programului Operațional Regional, ai municipiilor reședință de județ din Regiunea Centru, alături experții JASPERS România și ai ADR Centru, în calitate de organism intermediar pentru POR 2014-2020, la nivel regional.

Tema întâlnirii a vizat accelerarea procesului de absorbție a fondurilor europene, la dezbateri participând circa 30 de persoane implicate în pregătirea cererilor de finanțare eligibile prin Programul REGIO 2014-2020.

La discuții au participat doamna Luminița Zezeanu, Director General Direcția AM POR din cadrul MDRAP, domnul Simion Crețu, director general ADR Centru și domnul Mihai Grecu, coordonator al delegației experților JASPERS.

ADR Centru a demarat, încă din noiembrie 2017, un proces de analiză, la nivel regional, a proiectelor contractate de autoritățile administrației publice locale din municipiile reședință de județ după data de 1 ianuarie 2014 și finalizate sau în curs de realizare, ale căror cheltuieli de implementare pot fi decontate din bugetul POR 2014-2020.

La nivel național, Autoritatea de Management pentru POR 2014-2020 analizează posibilitatea deschiderii unui apel de proiecte alternative în cadrul Priorității de Investiții 4.1 – Mobilitate Urbană, și a demarat o etapă de consultare cu beneficiarii eligibili.

Din cadrul acestei etape de consultări a făcut parte și întâlnirea de la Alba Iulia, în care au fost prezentate oportunitățile și intențiile de dezvoltare ale municipalităților din cele mai importante municipii ale regiunii.

Cu acest prilej au fost discutate și aspectele specifice apelurilor de proiecte lansate în cadrul Axei prioritare 4 din cadrul POR 2014-2020, stadiul elaborării documentelor aferente implementării dezvoltării urbane durabile în această perioadă de programare, apelurile de fișe de proiecte, Documentul Justificativ pentru finanțarea din Fonduri ESI 2014-2020, precum și problemele întâmpinate de potențialii solicitanți de fonduri în elaborarea cererilor de finanțare.

În acest moment, la nivelul Regiunii Centru, prin Prioritatea de Investiții 4.1 – Mobilitate urbană, din cadrul Axei prioritare 4, sunt disponibile peste 143 milioane euro pentru proiecte prin care sunt puse în practică prevederile strategiilor de reducere a emisiilor de dioxid de carbon pentru toate tipurile de teritoriu, în particular în zonele urbane, inclusiv prin promovarea planurilor sustenabile de mobilitate urbană și a unor măsuri relevante pentru atenuarea adaptărilor.

Este vorba de proiecte prin care administrația poate investi pentru îmbunătățirea transportului public urban, pentru dezvoltarea transportului electric și nemotorizat, precum și pentru orice alte investiții destinate reducerii emisiilor de CO2 în zona urbană.

Pe acest apel, potențialii solicitanți pot depune proiecte până la finalul acestui an. Aici a fost foarte important rolul experților JASPERS, deoarece în cadrul acestei priorități de investiții nu vor fi finanțate proiecte de sine-stătătoare, ci numai în măsura în care sunt parte componentă a unei strategii integrate de dezvoltare urbană.

Experții europeni au discutat cu partenerii români despre posibilitățile de a le oferi consultanță independentă pentru a-i ajuta să pregătească proiecte majore de înaltă calitate, care urmează să fie cofinanțate din fondurile structurale sau de investiții ale UE.

Alături de reprezentanții AM POR, domnul Jeroen Bakker, din Luxemburg, specialist JASPERS, a prezentat celor prezenți conceptul de Smart-City și importanța dezvoltării mobilității urbane durabile în orașele viitorului.

Conform opiniilor dezbătute, a rezultat că un oraș Smart (inteligent) va fi mai inclusiv și poate oferi oportunități egale pentru toți.

Smart și Tehnologizat pentru un oraș al viitorului înseamnă mai educat, mai sănătos, mai puțin costisitor, mai implicat în tot ceea ce înseamnă procesul de administrație publică, cu mai multe oportunități pentru mediul de afaceri și cetățean, cu beneficii care se traspun în îmbunătățirea calității vieții.

Acest concept trece de relaționarea dintre cetățeni și furnizorii de servicii publice, oferind instrumentele care încurajează cetățenii să fie mai activi și mai participativi în viața comunității.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.