Scrisoarea deschisa adresata Guvernului de catre jurnalistul Dan Lungu. Alba Iulia – capitală istorică a României cu rol administrativ redus

Stimate domnule Secretar de Stat,

Centenarul reprezintă cel mai important proiect pentru România europeană şi cred că fiecare dintre noi, indiferent de calitatea publică pe care o avem, ar trebui să ne implicăm activ în conturarea acestui proiect. Vă propun astăzi, domnule secretar de stat şi distinşi participanţi, să lansăm împreună o dezbatere serioasă privind proiectul Centenarului care trebuie să fie un proiect de ţară pentru România. Vă propun să celebrăm Centenarul atât pe plan intern cât şi pe plan extern pentru că este momentul în care, şi voi folosi motoul din campania electorală al partidului pe care îl reprezentanţi, „românii trebuie să înceapă să creadă în România”. Şi mă refer aici la toţi românii, din ţară dar şi din afara ei. 2018 este poate momentul în care ne aplecăm cu recunoştinţă spre trecut dar privim cu încredere şi viziune spre viitor.

Prima propunere pe care v-o înaintez este ca în „Forumul României Centenare” să se regăsească tot spectrul societăţii româneşti şi mai ales românii să fie implicaţi activ şi consultaţi în conturarea proiectului Centenarului. Pe lângă dezbateri, vă rog să lansaţi o platformă on-line unde să consultaţi românii privind acest proiect şi să preluaţi sugestiile lor. Românii trebuie să se regăsească UNIŢI în centrul proiectului Centenarului pentru că numai astfel şi-l vor asuma şi vor crede în el.

În al doilea rând vă rog să dezvoltaţi un program coerent de promovare a României pe plan internaţional deoarece 100 de ani de România modernă trebuie să îi celebrăm arătând partenerilor noştri externi valorile acestui neam minunat. Centenarul trebuie celebrat prin intermediul ambasadelor dar şi în comunităţile româneşti din Diaspora astfel încât românii din afara graniţelor ţării să resimtă apartenenţa la un stat aplecat spre problemele lor.

Şi revenind la însemnătatea istorică a Centenarului vă rog ca Alba Iulia să fie în centrul proiectului dedicat Centenarului Marii Uniri. Vă propun să analizaţi cu luciditate şi fără resentimente propunerea de a marca simbolic Centenarul printr-un act care să rămână în istorie –  Alba Iulia, locul unde a avut loc Marea Unire, să fie declarată, prin lege, „a doua capitală a României – capitală istorică având rol administrativ redus”. Ştiu că pare o idee îndrăzneaţă dar oare la 1 decembrie 1918 nu părea îndrăzneaţă ideea unei Românii unite? Aceasta nu ar fi o recunoaştere pentru Alba Iulia ci ar fi o recunoaştere a actului istoric şi măreţ înfăptuit la 1 decembrie 1918. Este o idee pe care vă rog să o lansaţi în dezbatere naţională şi să lăsăm românii să se pronunţe asupra ei.

Alba Iulia – a doua capitală ar putea însemna ca oraşul Unirii să găzduiască anumite instituţii naţionale precum Curtea Constituţională, Ministerul Culturii, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Ar putea însemna ca în municipiu să aibă loc anual, în preajma zilei de 1 decembrie, o şedinţă festivă a Parlamentului României. Alba Iulia – a doua capitală ar putea însemna şi înfiinţarea aici a unei  reprezentanţe a Preşedinţiei României şi ca preşedintele să îşi mute sediul la Alba Iulia pentru o săptămână, în preajma zilei de 1 decembrie. Veţi spune că nu avem infrastructură. Există încă spaţii foarte generoase în proprietatea Armatei care nu sunt folosite (Unitatea militară de lângă Universitatea „1 Decembrie 1918” este un exemplu; şi cu această ocazie vă propun să începeţi demersurile pentru cedarea acestor spaţii către Alba Iulia, tot în contextul Centenarului).

În încheiere vreau să vă lansez o provocare domnule secretar de stat. „Alba Iulia – a doua capitală a României, capitală istorică având rol administrativ redus” este un proiect amplu care s-ar putea concretiza prin dezbatere şi voinţă legislativă. Vă propun în schimb un lucru mai simplu, care stă într-o semnătură, şi anume ca Departamentul Centenar pe care îl coordonaţi să îşi mute sediul în aceşti doi ani rămaşi până la 1 decembrie 2018 la Alba Iulia.

În încheierea pledoariei mele, vreau să vă rog stimaţi domni, şi mă refer aici la toţi cei care ocupaţi funcţii de demnitate publică şi îi reprezentaţi pe români, să renunţaţi la orgoliile politice şi să lucraţi împreună pentru Centenar şi pentru România. Aveţi şansa unică să vă ridicaţi la nivelul înaintaşilor dumneavoastră din 1918 şi să demonstraţi că sunteţi cu adevărat oameni de stat sau… puteţi în schimb să aruncaţi la lada de gunoi a istoriei cel mai important moment istoric din ultimii 100 de ani.

Decizia vă aparţine şi sper ca Dumnezeu să vă dea înţelepciunea unor decizii inspirate pentru ţară şi pentru români!

Alba Iulia,

16 februarie 2016

Cu deosebită consideraţie,

Daniel LUNGU

jurnalist

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.