Aflat in vizita privata la Teius, Printul Charles a fost invitat sa viziteze Blajul

Sâmbătă, 3 iunie, Prințul Charles a făcut o vizită privată la Biserica greco-catolică cu hramul “Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din Teiuș. Cu ocazia vizitei Prințului Charles la Teiuș, Preasfinția Sa Claudiu Lucian Pop a transmis mesajul Preafericitului Cardinal Lucian, în care Alteța Sa Regală este invitat să viziteze, în viitorul apropiat, Catedrala Blajului şi, în calitate de mare iubitor de natură şi grădini, cea mai veche Grădina Botanică din lume pe lângă un așezământ școlar, care se află la Blaj.

În cadrul vizitei de la la Biserica greco-catolică din Teiuș, Alteța Sa Regală a fost primită de Preasfinția Sa Claudiu Lucian Pop, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore, de preotul paroh Paul Turcu, de primarul orașului, Mirel Hălălai, și de prefectul județului Alba, Dănuț Hălălai. Prințul Charles al Marii Britanii a fost interesat de perioada persecuției comuniste și de felul în care Biserica Greco-Catolică a trecut prin acea perioadă, informează Biroul Arhieparhial de Presă.

Redăm mesajul Preafericirii Sale în limba română și în limba engleză:

Alteța Voastră Regală,

(În numele Preafericitului Cardinalul Lucian Mureșan, a cărui stare de sănătate nu îi îngăduie sa Vă salute personal, am marea cinste de a mă adresa Alteței Voastre).

Profund onorat și emoționat de vizita Alteței Voastre Regale, Vă adresăm un călduros ”bun venit” în această biserică greco-catolică românească, veche de secole, din Teiuș, localitate aflată în inima Transilvaniei, regiune în care am putea spune că sunteți la Dumneavoastră acasă.

Precum vedeți, frescele care decorează această biserică îi reprezintă, conform tradiției din Transilvania, alături de sfinți, și pe ctitorii sfântului lăcaș. Potrivit anumitor izvoare istorice, unul din strămoșii Alteței Voastre Regale a contribuit la ridicarea acestei biserici aici la Teiuș. În felul acesta, am îndrăzni să spunem că alături de Isus, de Sfânta Fecioară si de sfinți, inclusiv strămoșul Alteței Voastre ne privește în aceste momente.

La mai puțin de 30 Kilometri de aici, în orașul Blaj, se află centrul spiritual al Bisericii Greco-Catolice din România. Această Biserică este o sinteză providențială între tradiția bizantină si comuniunea spirituală cu Papa. În ultimele trei secole, misiunea Bisericii noastre a fost strâns legată de istorie, de educație si de cultură. Cu adevărat, sufletul Bisericii noastre bate aici în Transilvania.

Profit de această ocazie pentru a Vă adresa o călduroasă invitație de a efectua, în funcție de hotărârea Alteței Voastre, o vizită la Catedrala din Blaj. Și, întrucât Alteța Voastră Regală apreciază natura și grădinile, avem bucuria să Vă informăm că în acest oraș se găsește cea mai veche Grădina Botanică din lume pe lângă un așezământ școlar, o fostă grădină monastică, pe care dorim să o repunem în valoare după distrugerea acesteia din timpul perioadei comuniste.

În felul acesta, am cuteza să spunem că Blajul, acest mic centru universitar situat în mijlocul naturii în inima Transilvaniei, își continuă misiunea de-a lungul istoriei de a fi un punct de reper spiritual și cultural pentru poporul nostru, așa cum, păstrând proporțiile, orașul Cambridge emană efervescență intelectuală în întreg Regatul Unit.

Alteța Voastră Regală, Vă mulțumim încă o dată pentru prezența Dumneavoastră astăzi la noi. Ați venit ca un oaspete, și nădăjduim că veți pleca ca un prieten.

Dumnezeu să Vă binecuvinteze!

Cardinal Lucian Mureșan
Arhiepiscop Major al Bisericii Greco Catolice din România

Your Royal Highness,

(On behalf of Cardinal Lucian Mureșan, whose state of health has not allowed him to welcome you personally, I have the great honor to address myself to you).

Deeply honored and moved by your visit, we warmly welcome you in that century-old Romanian Greek-Catholic church of Teiuș, situated in the heart of Transylvania, a region to which you belong. You are here at home.

As you can see, the frescoes decorating this church represent, in conformity with the Transylvanian tradition, alongside the saints, the founders of the church.

According to certain sources, one of your ancestors contributed to the foundation of that holy place here in Teiuș. We would even dare to say that alongside Jesus and Mary and the saints, she might be looking at us right now.

Less than 30 km from here, in the town of Blaj, is situated the spiritual center of the Greek Catholic Church of Romania. This Church is a providential synthesis between the Byzantine tradition and the spiritual communion with the Pope. For the last three centuries, the mission of our church has been closely connected with history, education and culture. Indeed, the soul of our Church beats here, in the heart of Transylvania.

I take the occasion to warmly invite you to visit, whenever your royal highness decides it, the cathedral of Blaj. Since your Royal Highness appreciates nature and gardens, we are happy to inform you that in Blaj can be found the oldest Botanical Garden in the world in the neighborhood of a high school. A former monastic garden that we would like to restore after its destruction during the communist regime.

We would dare say that Blaj, that little university center situated in the middle of nature in the heart of Transylvania, continues its historical mission of being a spiritual and cultural landmark for the Romanian people, such as the town of Cambridge, humbly observing all proportions, radiates intellectual effervescence to the whole United Kingdom.

Your Royal Highness,

We thank you again for being here today. You have come as a guest, and we hope that you leave us as a friend.

God bless you!

Cardinal Lucian Mureșan

Major Archbishop of the Greek Catholic Church of Romania

Biserica greco-catolică “Intrarea în biserică a Maicii Domnului” Teiuș, un edificiu declarat monument istoric

Biserica greco-catolică din Teiuș este cea mai veche ctitorie a strămoșilor familiei Rațiu și a stră-străbunicilor M.S. Regina Elisabeta a II-a. Biserica Română Unită din Teiuș, cu hramul Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, a fost ctitorită în a doua jumătate a secolului al XVI-lea (probabil între anii 1586-1598), de către ramura din Teiuș a familiei nobiliare Rațiu.

Edificiul din orașul Teiuș este declarat monument istoric. Potrivit datelor istorice, biserica românească de secol XVI din Teiuș este o ctitorie a nobililor români Petru Rácz I., soția sa domnița Zamfira și Mihail Rácz. Șematismul Arhidiocezei Mitropolitane Greco-Catolice din Alba Iulia și Făgăraș, de la anul 1900, consemnează:

”La Teiuș exista o biserică de piatră construită în anul 1500, cu hramul Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Exista și o casă parohială din piatră construită în anul 1866. Parohia avea și o școală confesională, pentru băieți și fete. Școala din Teiuș, cu clădire de piatră, în anul 1800 avea o vechime de 45 de ani, ceea ce dă ca dată a înființării ei anul 1755. Școala avea 225 de elevi, 115 băieți și 110 fete. În anul 1710, episcopul romano-catolic din Alba-Iulia, Ignatiu Winkler relatează că Paul Zold a donat două fonduri nobiliare celor trei biserici din Teiuș, adică bisericii romano-catolice, bisericii românești și oratorului evanghelic. În anul 1733, în Teiuș erau 8 familii de religie greco-catolică, adică 40 de suflete care aveau biserică și casă parohială.”

În arealul Teiușului mai dăinuie până astăzi doar trei biserici românești medievale din piatră: Biserica veche a Mănăstirii Râmeț, din sec. al XIII-lea; Biserica Episcopală din Geoagiu de Sus, ctitorită înainte de anul 1529 de Radu de la Afumați, Voievodul Țării Românești și Biserica greco-catolică din Teiuș, ctitorită înainte de anul 1599. (sursa: www.e-communio.ro ).

04.06.2017.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.