ACTIVITĂŢI INFORMATIV PREVENTIVE DESFĂŞURATE DE POLIŢIŞTII DIN ALBA, ÎN CADRUL MANIFESTĂRILOR PRILEJUITE DE SĂRBĂTORIREA ZILEI POLIŢIEI ROMÂNE

În cadrul activităţilor prilejuite de sărbătorirea, la 25 martie, a Zilei Poliţiei Române, în perioada premergătoare acestui eveniment, poliţiştii au fost prezenţi în mijlocul elevilor, în unităţi de învăţământ din judeţ.

În perioada 7- 17 martie a.c., poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din IPJ Alba, alături de poliţişti de proximitate, rutieră şi ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, precum şi de reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane Alba Iulia şi ai Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba, au organizat întâlniri informativ – preventive cu elevi ai unităţilor de învățământ din judeţ.

La dezbaterile, la care au participat peste 500 de elevi, au fost abordate teme privind principalele cauze generatoare de violenţă şi au fost identificate metode de prevenire a conflictelor care pot culmina cu agresiuni fizice, ale căror urmări pot fi dintre cele mai grave.

Elevilor le-au fost oferite explicaţii cu privire la principalele tipuri de violenţă, cu referire şi la prevederile legale care sancţionează infracţiunile comise cu violenţă, răspunderea penală a minorilor şi modul de sesizare a unor astfel de fapte.

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia au discutat despre prevenirea victimizării şi implicării minorilor în săvârșirea de infracțiuni în mediul on –line, precum şi despre pericolele navigării pe internet şi pe reţelele de socializare. Un alt subiect abordat a fost creșterea numărului de fraude care sunt comise prin intermediul dispozitivelor mobile (telefoane, tablete). De asemenea, elevilor de gimnaziu şi liceu le-au fost oferite explicaţii despre pornografia infantilă prin sisteme informatice şi modurile de prevenire şi raportare a acesteia.

Specialiştii Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane Alba Iulia şi cei ai Centrului Regional de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba i-au informat pe elevi în legătură cu ce înseamnă traficul de persoane, consecinţele pe care acesta le poate avea asupra dezvoltării psihosociale şi formele de violenţă la care poate fi supusă victima, măsurile de prevenire şi modalităţile prin care elevii pot contribui la reintegrarea în mediul şcolar a unei victime, precum şi riscurile la care se expun în cazul consumului şi traficului de droguri.

Totodată, poliţiştii rutieri precum şi cei ai Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au explicat elevilor câteva dintre regulile de circulaţie pe care trebuie să le respecte pentru a nu deveni victime ale accidentelor.

La finalul dezbaterilor, elevilor li s-a reamintit faptul că, data de 25 martie are pentru poliţişti o însemnătate deosebită, în această zi fiind sărbătorită Ziua Poliţiei Române şi au fost invitaţi să participe la activităţile organizate în această perioadă de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba şi să viziteze sediul inspectoratului, joi, 24 martie a.c., începând cu ora 10.00, când va fi organizată Ziua Porţilor Deschise.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.