Romania Curata. Tudorel Toader: abuz în serviciu fără prag minim. Experții îi dau dreptate. PSD-iștii sunt furioși

Ministrul Justiției Tudorel Toader a anunțat că nu va include nici un prag minim al prejudiciului pentru infracțiunea de abuz în serviciu în proiectul de lege pentru punerea în acord a prevederilor Codurilor Penale cu deciziile Curții Constituționale, se arata intr-un material publicat pe platforma romaniacurata.ro.

Proiectul de lege va fi trimis în dezbatere publică și apoi la Parlament într-o formă care nu convine liderilor PSD, care au reacționat dur la decizia ministrului lor.

În cadrul unei conferințe de presă la sediul ministerului, Tudorel Toader a anunțat că intenționează să trimită în dezbatere publică și apoi în procedură parlamentară de dezbatere și adoptare, o formă din care va lipsi noțiunea de ”prag minim” pentru abuzul în serviciu. Vă prezentăm extrase din declarațiile ministrului din timpul conferinței de presă: ”Eu voi da drumul la proiectul de lege fără prag, pentru că, în dispozitivul deciziei Curții, nu se vorbește de prag… îl voi trimite în dezbatere publică și în procedură parlamentară, nu va fi ordonanță. Va trece pe la comisiile juridice. Când va ajunge acolo, se va întâlni cu domnul ministru Iordache. Dumnealui poate să intervină, în limita competențelor constituționale, asupra textului de lege, pentru că noi suntem inițiatori, iar dânșii sunt decidenți”.

Ministrul a explicat că niciodată Curtea Constituțională nu a cerut instituirea unui prag minim pentru infracțiunea de abuz în serviciu și că în calitatea sa de ministru nu intenționează să pluseze, modificând Codul Penal mai mult decât i-a cerut CCR să o facă: ”Știu bine conținutul și rațiunile deciziei Curții Constituționale referitoare la abuzul în serviciu, pentru că eram încă judecător. Știu bine considerentele deciziei, pentru că am participat la redactarea, corectarea și până la urmă publicarea lor. Obiectivul pe care mi l-am luat în numele Guvernului… este de a transpune în Codul penal, în Codul de procedură penală deciziile CCR… Modificările la cele două coduri vizează strict … punerea de acord a codurilor cu deciziile CCR, nimic mai mult, nimic mai puțin”.  Toader a mai precizat că așteaptă și avizul CSM pentru a putea lansa în dezbatere publică și procedură parlamentară pachetul de legi pentru Justiție.

Poziția ministrului Justiției i-a scos din sărite pe PSD-iști

Reacția PSD a fost una de dezacord cu viziunea lui Tudorel Toader privind introducerea unui prag minim de la care abuzul în serviciu să fie considerat faptă penală.

Unul din membrii PSD care l-au criticat pe Tudorel Toader este însuși fostul ministru al Justiției, Florin Iordache, omul pus de partid să ”împingă” pe masa Guvernului celebra OUG 13, în care se instituia un prag minim de 200.000 lei pentru abuzul în serviciu. Acesta a declarat Antenei 3 următoarele: ”Înțeleg că Guvernul, prin vocea domnului Tudorel Toader, nu-și asumă un prag. Așteptăm să vină legea la Parlament, să îmbunătățim legea în Parlament. Altă soluție nu avem“. Conceptul de îmbunătățire, în viziunea lui Florin Iordache este, desigur, introducerea pragului mult dorit: ”avem nevoie de prag în această lege”.

Răspunzând la întrebările jurnaliștilor referitor la o posibilă demitere a sa ca reacție a coaliției de guvernare după decizia de a nu le satisfice perversele dorințe legislative, Tudorel Toader a declarat: “Ei, teamă. N-are de ce să-mi fie teamă. Indiferent de soluție, eu sunt rectorul Universității. Nu. Nu, nu, nu. Sigur că nu, dar cred că cel mai bine ar fi să-l întrebați pe domnul Dragnea, nu pe mine”.

Șeful PSD, Liviu Dragnea, a acuzat ”neconcordante în comunicarea” cu Tudorel Toader: “I-am spus public de vreo două-trei ori că îi voi susține decizia dacă va fi bine argumentată, o decizie în stanga sau în dreapta”. Referitor la remanierea ministrului Justiției, Dragnea a declarat: ”Nu, nu se pune problema la acest moment… Domnul ministru trebuie să capete și o experiență politică”.

Experții consultați de România Curată dau dreptate ministrului Justiției

Cristi Dănileț, judecător: ”Decizia este corectă. Conformă cu decizia CCR care spune că faptele constând în încălcări de lege constituie abuz în serviciu, pe când încălcarea actelor normative inferioare sunt abateri disciplinare sau delicte civile. CCR nu impune un prag valoric pentru abuzul în serviciu, ci doar separă abuzul în serviciu de fapte nepenale, în funcție de actul normativ încălcat”.

Elenina Nicuț, avocat: ”Domnul Ministru al Justiției Tudorel Toader, în calitate de fost judecător al CCR care a participat la pronunțarea și motivarea Deciziei nr. 405/2016, consideră că această decizie nu a impus un prag în ceea ce privește prejudiciul ce ar putea fi cauzat prin săvârșirea unei fapte de abuz în serviciu, dimensiunea prejudiciului ținând mai degrabă de individualizarea pedepsei, iar nu de conținutul normei de incriminare. Prin urmare, în condițiile în care modificările legislative promovate de Ministerul Justiției vizează strict punerea de acord, între altele, a Codului Penal cu deciziile CCR, a considerat că nu se impun modificări suplimentare cu privire la elementele constitutive ale infracțiunii de abuz în serviciu”.

Tudorel Toader a dat aviz negativ și pentru dezincriminarea conflictului de interese, promovată de parlamentarii PSD

Referitor la draftul de lege avizat ieri de Comisia Juridică a Camerei Deputaților, prin care se dezincrimina conflictul de interese, Tudorel Toader a declarat că l-a respins: ” Noi am dat un aviz negativ la proiectul de lege pentru că proiectul de lege, despre care am vorbit astăzi şi din care am dat câteva exemple, se referă şi la modificarea articolului 301 şi articolului 308 privind conflictul de interese. Şi atunci dinspre noi, sub semnătura mea, a plecat o avizare negativă de nesusţinere a proiectului de lege pentru că venim cu proiectul nostru prin care punem de acord. E adevărat că noi rămânem aici în limita deciziilor Curţii, dânşii, legiuitorul are deplina libertate să modifice şi mai mult decât limitele deciziei Curţii Constituţionale. Legiuitorul are deplină libertate. El are bariera Constituţiei”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.