„Cărţile işi au destinul lor”. Parteneriat între Agenţia Naţională Antidrog şi Primăria Comunei Ighiu



Agenţia Naţională Antidrog, prin Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Alba, implementează, în parteneriat cu Primăria Comunei Ighiu – Biblioteca „Mihai Eminescu” Ighiu, proiectul local de prevenire a consumului de droguri în comunitate „Cărţile işi au destinul lor”.

Implementarea acestui proiect se raportează la datele cuprinse în Studiul privind consumul de tutun, alcool şi droguri ilicite în rândul elevilor din învăţământul liceal şi profesional din judeţul Alba 2016,din care reiese faptul că cel mai înalt nivel al prevalenţei consumului de substanţe psihoactiveîl înregistrează consumul de produse alcoolice, ceea ce confirmă faptul că alcoolul este un drog social larg acceptat. Analiza datelor indică faptul că 9 din 10 adolescenţi (91.7%) au consumat băuturi alcoolice cel puţin o dată în viaţă, iar unul din doi adolescenți (55.8%) a declarat că a consumat alcool cel puțin o dată în ultimele 30 de zile.

Consumul de canabis

După tipul de drog consumat, cea mai mare valoare se înregistrează în cazul consumului de canabis/hașiș – 5,4%; în clasamentul preferințelor urmează consumul de noi substanţe psihoactive (NSP) – 1,1%, tranchilizante – 1 %,steroizi anabolizanți, inhalante, LSD, cocaină.

5,4% dintre elevi au declarat că au consumat canabis/hașiș cel puţin o dată în viaţă; 2,8% au declarat că au fumat cel puţin o dată în ultimele 12 luni și 0,2% în ultimele 30 de zile. Rata de continuare recentă este de 51,9%.

Ca măsura de răspuns, Centrul de Prevenire Evalure şi Consiliere Antidrog Alba, în colaborare cu Biblioteca „Mihai Eminescu” Ighiu, îşi propun implementarea proiectului local „Cărţile își au destinul lor”, ediţia a II-a, având ca tematică principalăprograme alternative la consumul de droguri, prin organizarea unor activităţi de informare, educare, conştientizare şi dezvoltare a unor abilităţi personale şi sociale în rândul populaţiei generale şi, în special, în rândul copiilor şi tinerilor cu vârste între 10 şi 18 ani din comuna Ighiu, judeţul Alba care accesează serviciile Bibliotecii Comunale „Mihai Eminescu” Ighiu, în perioada iulie 2019-noiembrie 2020.

Biblioteca este parte integrantă a procesului educaţional, partener cheie în educaţie, având ca obiectiv îmbunătăţirea calităţii învăţământului prin informaţia pe care o pune la dispoziţie factorilor implicaţi în educaţie.

Biblioteca Comunală „Mihai Eminescu” Ighiu şi Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba vor asigura spaţiul adecvat iniţiativei ce vizează promovarea activităţilor culturale diverse, ca alternativă la consumul de droguri.

Prin activităţile desfăşurate în comun, cele două instituţii, Agenţia Naţională Antidrog (prin CPECA Alba) şi Primăria Ighiu, urmăresc atingerea obiectivelor propuse în domeniul reducerii cererii de droguri, cuprinse în Planul de Acţiune pentru implementarea Strategiei Antidrog a Judeţului Alba respectiv adoptarea unui stil de viaţă sănătos la nivelul populaţiei generale, ca alternativă la consumul de droguri, în cadrul programelor de petrecere a timpului liber, obiective subsumate Protocolului cadru de colaborare, încheiat în această perioadă, la nivel interinstituţional.

CENTRUL DE PREVENIRE, EVALUARE ŞI CONSILIERE ANTIDROG ALBA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *