Duminică, la Blaj, o nouă etapă a Festivalului „Cultură pentru Cultură”


Comunele din Județul Alba vor prezenta duminică, 23 iunie 2019, pe Câmpia Libertății de la Blaj, obiceiurile tradiționale cu care se mândresc, dar și gospodăria și gastronomia tradițională a zonelor pe care le reprezintă, într-o nouă etapă a Festivalului de tradiții și obiceiuri „Cultură pentru Cultură”.

Evenimentul marchează și vechea sărbătoare tradițională „Târgul de fete de la Blaj –Veselie de Ispas” și cuprinde secțiunile de concurs: „Obiceiuri tradiționale”, la care s-au înscris comunitățile din Săsciori, Stremț, Sâncel, Almașu Mare, Vințu de Jos, Meteș, Livezile și Șona, și ,,Gospodărie și gastronomie tradițională”, la care s-au înscris comunitățile din Rădești, Unirea, Sâncel, Șona și Lunca Mureș.

Publicul va putea descoperi în cadrul expoziției de artă fotografică „Cununa grâului”, unul dintre obiceiurile tradiționale care se păstrează în Comuna Livezile, Județul Alba, expoziție semnată de Vasile Sârb și cursanții clasei de artă fotografică din cadrul Școlii de Arte și Meșteșuguri a Centrului de Cultură „Augustin Bena”.

Membri juriului etapei de la Blaj a Festivalului de tradiții și obiceiuri „Cultură pentru Cultură” sunt:

Doina Ișfănoni, cercetător etnolog, istoric de artă – Muzeul Național al Satului ,,Dimitrie Gusti” București,

Corneliu Bucur, cercetător științific, președinte Academia Artelor Tradiționale din România,

Georgeta Orian, conferențiar universitar doctor Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, Facultatea de Istorie și Filologie, coordonator al Cercului de Etnologie ,,Ovidiu Bârlea” al universității.

Concursul va fi urmat de un spectacol folcloric extraordinar susținut de Ansamblul Folcloric „Augustin Bena” al Județului Alba, dirijat de Alexandru Pal, alături de ansamblul de dansuri coordonat de Alexandra și Flaviu Mîrza și de soliștii vocali Nicolae Plută, Roxana Reche, Dorina Narița, Floricica Moga, Nicolae Tuhuț, Leontina Fărcaș. Invitați speciali sunt interpreții Ina Todoran, Reta Rus și Alina Pinca. Spectacolul va fi întregit de evoluția Ansamblului Folcloric „Tradiții Uiorene” din Ocna Mureș. Prezentatorul evenimentului este jurnalistul Andreea Bogdan.

Festivalul – concurs de tradiții și obiceiuri „Cultură pentru Cultură” este un proiect cultural unic în Europa care își propune să promoveze valorile, obiceiurile, gastronomia și tradițiile autentice ale Albei. Evenimentul a ajuns în acest an la cea de-a XIV-a ediție și este organizat de Consiliul Județean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena”, iar etapa de pe Câmpia Libertății de la Blaj va fi organizată în parteneriat cu Primăria Municipiului Blaj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *