Comuna Stremț a câștigat marele premiu „Ansamblul de dansuri tradiționale al județului Alba în 2019”

Festivalul – concurs de tradiții și obiceiuri „Cultură pentru Cultură”:

Festivalul – concurs de tradiții și obiceiuri „Cultură pentru Cultură”, eveniment cultural unic în Europa, a continuat duminică, 9 iunie 2019, la Ciugud, în comuna cu cea mai mare absorbție de fonduri europene din România. Aproape 300 de persoane, membri ai ansamblurilor de dansuri populare din 14 comunități rurale din județul Alba, au participat la etapa de la Ciugud, iar alte 4 comune au prezentat gospodăria și gastronomia tradițională din zonele pe care le reprezintă.

În urma concursului, comuna Stremț a obținut marele premiu cu ansamblul local de dansuri, acesta fiind declarat „Ansamblul de dansuri tradiționale al județului Alba în anul 2019”. De asemenea premii speciale din partea juriului au primit și ansamblurile de dansuri din Săsciori, Biia, Hopârta, Albac, Vinerea, Vințu de Jos, Bistra, Cut, Almașu Mare, Daia Română, Ceru Băcăinți, Unirea, Mihalț și Rădești. La Secțiunea „Gospodărie și gastronomie tradițională” au fost premiate comunele Ciugud ,Cricău, Sântimbru și Mihalț. Reprezentanții acestor comunități au gătit în aer liber preparate gastronomice tradiționale și au reconstituit gospodăriile specifice din zonele pe care le reprezintă.

Juriul etapei de la Ciugud a fost format din Gheorghița Nicolae, producător al emisiunii TEZAUR FOLCLORIC, Televiziunea Română – președintele juriului, Doina Ișfănoni, cercetător etnolog, istoric de artă – Muzeul Național al Satului ,,Dimitrie Gusti” București, Corneliu Bucur, cercetător științific, președinte Academia Artelor Tradiționale din România, Ștefan Coman, maestru coregraf, Președinte al Asociației Ansamblurilor, Orchestrelor și Grupurilor Folclorice Profesioniste din România, Vicepreședinte al Asociației Coregrafilor din România, Director al Ansamblului Folcloric ,,Baladele Deltei” și Sorica Fărcașiu, maestru coregraf, o enciplopedie vie a dansului tradițional românesc din județul Alba.

Concursul a fost urmat de un spectacol folcloric extraordinar susținut de Grupul vocal tradițional ,,Obârșia” din Blaj, Ansamblul Folcloric „Dor Teiușen” din Teiuș, Grupul vocal tradițional „Doina Mureșului” din Ciugud (câștigător al premiului ,,Grupul vocal al Județului Alba în 2019”) și Bianca Șușman, câștigătoarea premiului ,,Solistul vocal al Județului Alba în anul 2019”. Programul a fost întregit de Ansamblul Folcloric „Augustin Bena” al Județului Alba, dirijat de Alexandru Pal, de ansamblul de dansuri coordonat de Alexandra și Flaviu Mîrza și de soliștii vocali Nicolae Plută, Roxana Reche, Dorina Narița, Floricica Moga, Nicolae Tuhuț, Leontina Fărcaș și Traian Jurchela.

Festivalul – concurs de tradiții și obiceiuri „Cultură pentru Cultură” este un proiect cultural unic în Europa care își propune să promoveze valorile, obiceiurile, gastronomia și tradițiile autentice ale Albei. Evenimentul a ajuns în acest an la cea de-a XIV-a ediție și este organizat de Consiliul Județean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena”, iar etapa de la Ciugud a fost organizată în parteneriat cu Primăria Comunei Ciugud.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *