19-23 Aprilie 2018 – Festivalul internaţional de teatru de tineret APOLLO, ediţia a V-a. Comunicat

De ce un festival de tineret?

Grupul Skepsis a luat fiinţă în 2002 ca o iniţiativă a tinerilor din Alba Iulia de a se implica în dezvoltarea vieţii socioculturale a oraşului. În 2014 a fost organizată prima ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de Tineret APOLLO, un proiect care îşi propunea să promoveze Alba Iulia ca pe un punct de reper important pe harta internaţională a evenimentelor culturale de tineret.

Festivalul a crescut de la an la an, fiind monitorizat la nivel internaţional şi bucurându-se de o înaltă apreciere în rândul evenimentelor de profil, atrăgând numeroase solicitări de participare la fiecare ediţie.

În perioada 19-23 Aprilie 2018, Asociaţia Grupul Skepsis va organiza ce-a de-a V-a ediţie a festivalului, introducând o serie de schimbări în nuanţarea conceptului APOLLO.

Tema festivalului: MASCA

Totul începe cu Masca: mitul şi parodia, tragedia şi farsa, Dionisos şi Apollo. Totul începe cu o Mască. Căutarea şi recunoaşterea măştii adevărate reprezintă pentru actor ceea ce căutaea individualităţii şi a sinelui reprezintă pentru Om, ca fiinţă. Masca este conceptul care suprapune actorul de scenă cu actorul social.

În urma procesului de selecţie din acest an, ediţia din acest an se va baza pe participarea a 13 grupuri: 7 din străinătate şi 6 din România (două din partea organizatorului). Selecţia grupurilor participante a fost întreprinsă cu multă atenţie pentru a întregi o ofertă atractivă de spectacole. Procesul de selecţie a spectacolelor a ţinut cont de calitatea expresiei artistice, viziunea regizorală şi capacitatea spectacolelor de a se adresa cu uşurinţă unui public internaţional. S-a vizat aducerea unor spectacole cât mai diferite de cele ale grupului Skepsis, pentru a oferi publicului şansa de a gusta, pe viu, diversitatea teatrului ca artă.

– Vor fi prezenţi la Alba Iulia 74 de tineri artişti invitaţi, din ţară şi din străinătate, ţările reprezentate fiind: Columbia, Egipt, Italia, Ucraina, Rusia, Rep. Moldova şi România.

FACES & EAST-VOICE FOR ARTS (Alexandria, Egipt)

TEATRO DE LEON (Bogota, Columbia)

IL LUOGO IN BUIO (Castellammare di Stabia, Italia)

MASKAM RAD (Kiev, Ucraina)

MUESLI THEATRE-STUDIO (Tula, Rusia)

STUDENT THEATRE – „PETER THE GREAT” UNIV. (Sankt-Petersburg, Rusia)

TEATRUL REPUBLICAN MUZICAL-DRAMATIC „B.P.Hasdeu“(Cahul, Moldova)

SIRIUS (Bistriţa, România)

LUDIC – CCS IAŞI (Iaşi, România)

STUDIO 24 – CCS Bucuresti (Bucureşti, România)

TRUVERII – CCS Bucuresti (Bucureşti, România)

DELART (Alba Iulia, România)

SKEPSIS (Alba Iulia, România)

Spectacole

Deschiderea festivalului va fi marcată de o scurtă Ceremonie care va avea loc, Joi, 19 Aprilie 2018 la Muzeul Principia din Alba Iulia, unde participanţilor le va fi adresat un cuvânt de bun-venit din partea Organizatorului şi le va fi prezentat istoricul fondării oraşului şi a trecutului său din perioada romană.

Publicul va putea participa liber la primul spectacol din cadrul festivalului la ora 19.30, în aceeaşi seară, tot la Muzeul Principia – spectacolul Ahile, susţinut de comania Il Luogo in Buio (Italia).

Prima seara va culmina cu spectacolul de teatru de foc Flamma Apulum, prezentat în Piaţa Cetăţii la ora 21.00, de către grupul Sirius (Bistriţa).

Timp de 4 zile vor fi prezentate în aer liber şi la Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia 13 spectacole de teatru create în genuri diferite, de la teatrul antic, la cel medieval, alegoric, realist, modern, absurd sau experimental. Publicul va avea acces liber la toate spectacolele, în limita capacităţii spaţiilor de desfăşurare!

Dimensiuni conexe – teatrul de tineret şi valenţele sale

1. Componenta educaţională, de formare:

În fiecare an, membrii grupurilor invitate participă la ateliere de formare) şi sesiuni de discuţii în scopul facilitării schimbului de experienţă, dezvoltării abilităţilor artistice şi împărtăşirii unor concepte de management artistic şi cultural.

Grupurilor invitate vor participa la ateliere de formare având ca temă evoluţia Măştii în teatrul italian şi european coordonate de Cristian Izzo – tânăr regizor, actor, dramaturg şi poet din Castellamare di Stabia, Italia, deja un colaborator de tradiţie al grupului Skepsis care susţine necondiţionat festivalul Apollo.

2. Deschiderea spre alte arte – promovarea tinerilor artişti

În fiecare an, Festivalul Apollo găzduieşte evenimente conexe, în spiritul promovării spiritului creator şi al punerii în valoare a artiştilor din Alba Iulia şi judeţul Alba.

Arta plastică va fi reprezentată din nou în festival prin organizarea unei expoziţii de grafică în tuş – „Din umbră” – Mariş Guju Geta Maria, lucrări grafice inspirate din momente surprinse în spectacolele din ediţiile precedente ale festivalului.

3. Dimensiunea multiculturală – promovarea patrimoniului comunităţii şi a spiritului de înţelegere şi toleranţă prin artă.

Evenimentul pune accent pe multiculturalism, încurajând grupuri care provin din culturi diferte şi societăţi diferite să depăşească conflictele şi barierele culturale prin artă.

Grupurile vor fi însoţite de ghizi din partea Organizatorului, iar programul festivalului include vizitarea oraşului şi a principalelor repere turistice, prezentarea istoriei acestuia şi a culturii româneşti în general.

În program, cina de sâmbăta va fi pentru participanţi începutul unei seri interculturale, se va servi meniu din bucătăria tradiţională românească, apoi fiecare grup va prezenta un moment artistic specific culturii de provenienţă (cântec, dans, poezie)

Dilema profesionist vs amator îi răspundem opunându-i un adevăr simplu: condiţia de artist ca fel de a fi, ca vocaţie.

Pentru Apollo graniţele dintre profesionişti şi amatori dispar, totul reducându-se la esenţă: actul artistic ca pasiune, devotament, dăruire, transformare! Teatrul de tineret este un format de festival deschis artiştilor amatori şi profesionişti aflaţi la început de carieră şi care îşi doresc să crească prin schimb de experienţă.

Festivalul nu este unul bazat pe competiţie, urmărind să ofere grupurilor şi companiilor tinere din ţară şi străinătate posibilitatea de a forma legături, punţi de colaborare artistică, de a-şi dezvolta performanţa artistică şi abilităţile de scenă învăţând, descoperind şi explorând împreună spiritul de toleranţă şi cooperare prin intermediul artei.

Nu se acordă premii ierarhizate sau distincţii speciale, fiecare grup concurează doar pentru a câştiga aplauzele spectatorilor, Apollo răsplătind devoţiunea, pasiunea şi dăruirea artiştilor. Toate grupurile participante vor primi trofee originale – opere de artă create de Ştefan Balog (Fundaţia Inter-Art, Aiud), inspirate direct din povestea fiecărui spectacol.

Dacă la prima ediţie festivalul a pornit pe baza unei finanţări din fonduri europene prin programul Tineret în Acţiune, continuitatea lui este rezultatul unui veritabil parteneriat social, susţinând dorinţa tinerilor de a se implica în dezvoltarea vieţii sociale şi culturale a comunităţii. Mai multe instituţii, organizaţii şi sponsori sprijină în fiecare an implementarea acestuia.

Parteneri:

Primăria Municipiului Alba Iulia, Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Fundaţia “Inter-Art” Aiud, Fundaţia Comunitară Alba

Organizator:

Asociatia Grupul Skepsis

videoclip

https://www.youtube.com/watch?v=fXyvFpbyMzM&feature=youtu.be

pagina eveniment

https://www.facebook.com/Apollofestival/

pagina Organizator

https://www.facebook.com/skepsis2002/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.